Локомотив София приключи сезон 2014/2015 в А група като бронзов медалист, след като победи с 2:0 Ботев Пловдив в последния 32-и кръг. Резултатът заедно със загубата на Литекс от ЦСКА в София позволи на „червено-черните“ да грабнат третата позиция в последния миг, която към момента обаче е без значение за съдбата на столичани в евротурнирите заради отнетия лиценз.

Те се изравняват с втория Берое - който също има 55 точки, но старозагорци имат по-добри показатели в преките двубои, което отрежда бронза за столичани.

Антонио Ливраменто в средата на втората част и Димитър Велковски в продължението на мача донесоха трите точки, а сериозна вина за първия гол носи изигралия своя последен двубой за Ботев Томаш Иршак. Тъкмо неговата грешка при изнасянето на топката направи разликата в иначе доста равностойния и двуостър мач.

Двубоят започна много обещаващо и двата тима си размениха по една сериозна ситуация само в рамките на няколко секунди. Първо в 6-ата минута Цветелин Чунчуков избяга от засадата и се отскубна отдясно в наказателното поле. Той можеше да потърси Марин вляво, но реши да завършва атаката сам и Божидар Митрев отби кълбото в ъглов удар.

Две минути по-късно Локомотив стигна до идеална възможност, след кто Даниел Генов рязко смени посоката отдясно по атаката и изведе Том в наказателното поле. Бразилецът имаше чист коридор за стрелба и потърси далечния долен ъгъл, ала Стаховяк се хвърли и парира.

Последва период на привидно затишие, в който Ботев имаше отчетлив териториален превес, а сетне отново имаше размяна на опасни ситуации. В 28-ата минута Чунчуков положи огромни усилия, за да отмъкне една безнадеждна топка в наказателното поле и с шпагат я насочи към Марин. Той се обърна във вратарското поле и стреля, но Митрев вече бе скъсил ъгъла и спаси.

Последвалият корнер доведе до бърза контраатака за Локомотив, при която Влади Романов напредна мощно отляво и центрира в пеналта, където Генов се размина, ала Йордан Тодоров овладя непокрит. Опитният халф литна вратаря и стреля високо към вратата, където Милен Гамаков се бе върнал навреме и с глава съумя да изчисти.

Второто полувреме стартира с огромно разбъркване пред вратата на „железничарите“. Цветков и Чунчуков един след друг положиха усилия да нанесат удари към вратата, а Марин също достигна до топката, преди Елтон да го затвори с тяло и да предотврати още напрежение за Митрев.

Гостите от София поведоха в резултата с огромна доза шанс в 64-ата минута, когато Иршак допусна огромна грешка. Вратарят на Ботев го потърси с късо изпълнение на аут, а чехът бе притиснат от Генов и загуби пред вратата. Антонио Ливраменто пое топката и стреля от около 25 метра, а тя рикошира в крака на Иршак, за да заблуди вратаря – 0:1.

Седем минути по-късно Ливраменто можеше да увеличи аванса на тима си след хубав набег в наказателното поле и добра комбинация с Йордан Тодоров. Крилото го намери със страхотно центриране на 7-8 метра пред вратата. Португалецът увисна под топката и не можа да я насочи прецизно, като изстрелът му прелетя над целта.

Четвърт час преди края Ботев можеше да измъкне нещо след страхотни действия на Иван Цветков, който направи хубав рейд в наказателното поле и намери Огнянов, чието центриране бе изчистено право към връхлитащия Йордан Христов. Десният бек стреля мощно и само сантиметри го разделиха от ефектен гол.

Краният резултат бе оформен в третата минута на добавеното време, когато Влади Романов изскочи отдясно сам срещу вратата и не позволи на бранителите да го стигнат. Крилото шутира ниско по диагонала, Стаховяк спаси, но Велковски дотича и на празна врата вкара първия си гол в шампионата.