Петър Пенчев остава начело на Ботев Пд до края на настоящото футболно първенство. Това е най-същественото от последната официална новина на  ръководството на "жълто-черните".

 От нея не става ясно защо ръководителите на най-стария футболен клуб в България взеха това решение. Вариантите са няколко. Вариант едно - останали са доволни от десетдневния период, в който младият наставник водеше тима. Вариант две - под натиска на феновете. Вариант три - под заплахата при следващия нов провал да си заминат заедно с „чуждия ”специалист. Решението може да е съвкупност и от трите, а е възможно да има и четвърти, пети и т.н. Случайно или не, през последните години на няколко пъти „супер специалисти” докарваха Ботев до под кривата круша и се налагаше спешната намеса на местен кадър, който да извади отбора от незавидното положение. Когато тимът се изправяше на крака, идваше поредният „спец”, след когото отново местно момче трябваше да вади кестените от огъня. 

Във време, в което светът става все по-глобален, падат граници, разстоянията се скъсяват, подобни истории сигурно звучат абсурдно. Може и да е случайност, но това са фактите. През годините назад в повечето от водещите тимове у нас се пробваха не един и двама треньори от чужбина, малцина обаче оставиха трайна следа. Никак не е случайно, че начело на ЦСКА в един от най-трудните периоди в историята на армейците е Стойчо Младенов. В Локомотив Пловдив се усетиха навреме. Тандемът Христо Колев - Петър Пашев не само измъкна  "черно-белите" от зоната на изпадащите, а и  точките, спечелени под тяхно ръководство изведоха тима сред лидерите в класирането, според резултатите от последните 9 кръга. Натам вървят нещата и при Левски. След като сръбски и испански специалист се провалиха, по всяка веротност човек със "синьо" сърце ще спре агонията на "Герена". В Локо Сф също е така, като в ролята на спасител се яви местното момче Димитър Васев. 

Свирейки на същата струна, ръководството на Ботев Пловдив явно добре си е направило сметката, че с назначаването на Пенчев за старши-треньор печели няколко бонуса. Първо, че на сегашния наставник  феновете ще дадат такъв кредит на доверие, какъвто не би получил нито един от останалите кандидати за поста старши-треньор на "жълто-черните". Второ, Пенчев е млад специалист и слава Богу, все още е ноебременен от мениджърските интереси, сложните схеми и игрички в родната футболна действителност и не на последно място - няма зад гърба си предишни провали. Това би трябвало да внесе необходимата доза спокойствие за работа без излишно напрежение. Шефовете на "жълто-черните" трябва да поставят конкретна и реална цел пред треньорското ръководство и условия за нейното осъществяване.

Младият наставник навярно е наясно, че не бива да позволява каквато и да е намеса от когото и да е в неговата работа. Лагери, селекция, тактика и титуляри - отговорноста е единственно  и само негова. Зад гърба си той има армия от безкрайно предани и верни  на жълто-черната идея фенове. За добро или за лошо, в няколко български клуба привържениците могат да влияят директно върху избора на старши-треньор. Бултрасите показаха през годините, че могат да събарят ръководства и сменят собственици в случай на нужда. Още преди три години феновете настояваха за подобно треньорско назначение. Тогавашните управници на Колежа избраха друго решение.От дистанцията на времето се вижда, че са тръгнали в грешната посока. 

Статистиката показва, че Ботев е записал най-значимите си успехи под ръководството на местен специалист, а  по-местен от варианта Пенчев не може да има. Пепо, както го наричат феновете, е израснал само на няколко метра от мястото, на което бе построена модерната база на клуба. Голяма част от детските му спомени са свързани с игрището, на което днес Ботев играе своите официални срещи, макар и в коренно променен вид от онова време. Дали Петър Пенчев е готов да носи тежкия кръст? Времето ще покаже.  

Случайно или не, в дните на треньорското назначение, слънцето навлиза в съзвездието Южен кръст и постепенно започва  да се изкачва нагоре. От този момент нататък денят нараства, макар и по малко. А феновете на Ботев не искат много - само  Красота, вяра и борба.