Изключително интересен кръг ни предложиха отборите в А група през изминалия уикенд, поне що се касае до голямото количество попадения. Цели 19 гола белязаха срещите от елита, като не бива да се забравя, че първият пълен обрат беше сътворен едва в 17-ия кръг. Лидерът си остана Левски след успех в единственото възможно столично дерби на шампионата. Но стъпка по стъпка.

Лудогорец - Берое 5:0 (2:0)

Лудогорец даде поредния ярък сигнал, че излиза от кризата и постигна най-сериозния си успех от началото на сезона. Срещу Берое момчетата на Георги Дерменджиев показаха най-доброто от своята игра и разнищиха съперника с 5:0 в първи мач от кръга.

Вандерсон реализира две попадения, а Марселиньо, Георги Терзиев и Клаудиу Кешеру добавиха по един, докато старозагорци продължават да са без гол срещу разградчани в шампионата (след 0:0 в първата среща).

След срещата единият от голмайсторите – Вандерсон - разкри каква е причината за промяната в Лудогорец и успехите, които започна да жъне тимът.

Старши треньорът Георги Дерменджиев също се опита да даде обяснение какво е успял да промени в клуба за последните няколко седмици.

В същото време наставникът Петър Хубчев прие трудно най-тежкото поражение в елита за беройци, откакто той пое отбора през 2012 година: "Трудно е да обяснявам и да нося вода от различни кладенци. Има и такива мачове, сега конкретната причина малко трудно ще я намерим.“

Играч на мача: Вандерсон

 

Локомотив Пловдив - Черно море 1:3 (0:2)

Черно море победи Локомотив Пловдив като гост с 3:1. "Моряците" дръпнаха с два гола през първото полувреме с попадения на Матиа Курьор и Мехди Бурабия, след почивката Зоран Балдовалиев намали в 57-ата минута, а Бурабия с втория си гол в двубоя от дузпа оформи крайния резултат. Черно море доигра двубоя с 10 души, след като Стефан Станчев беше изгонен за втори жълт картон в 76-ата минута.

Срещата в Пловдив не мина и без искри по терена.

Въпреки че „смърфовете“ загубиха срещата, в тима има повод за радост след изминалата седмица. Христо Крушарски сподели, че се започва работа по базата, както и че са започнали разговори и с Община Пловдив за строежа на нова спортна база в близост до стадион „Локомотив“ в парк Лаута под тепетата.

Помощник треньорът Петър Пашев беше разочарован от поражението: „Честно да ви кажа, скоро не бях гледал такъв мач.“

Мартин Камбуров също сподели мнението си за битката с варненци, като според него "железничарите" са направили хубав двубой, особено след почивката, въпреки че не стигнаха до трите точки, а загубиха наивно.

Играчът на мача Мариа Курьор обаче бързо погледна напред във времето: „Надявам се да се класираме колкото се може по-напред. Започваме да мислим за мача с Литекс. Очаквам да спечелим и срещу тях. “

Дори треньорът на Черно море Никола Спасов се изненада на лесните два гола, които тимът му отбеляза преди почивката: „Не очаквах, че така лесно ще можем да поведем с 2:0, но беше заслужено.“

Играч на мача: Матиа Курьор

 

Литекс - Ботев Пловдив 4:2 (2:1)

Литекс сътвори първия пълен обрат в А група, побеждавайки у дома си Ботев с 4:2. „Канарчетата“ поведоха чрез Грегъри Нелсън, но после бяха надиграни от „оранжевите“, за които се разписаха пак чужденци – Асприля, Делгадо и Бумал. Предпоследния гол в мача отново вкара Грегъри Нелсън от Ботев, а вратарят на "канарчетата" Виктор Голас отрази много опасни положения, преди Асприля със страхотен удар да направи 4:2 в края.

Треньорът на Литекс Лауренциу Регекампф разкри как е успял да промени хода на мача: „Получихме гол и след това сменихме тактиката и успяхме.“

От друга страна Николай Костов се опита да открие къде тимът му е отстъпил позиции в двубоя в Ловеч.

Играч на мача: Грегъри Нелсън

 

Монтана - Пирин Благоевград 1:1 (1:1)

Последните два отбора в А група – Монтана и Пирин завършиха наравно 1:1 в мач от 17-ия кръг на първенството. Двата отбора изиграха интересен мач помежду си, но надали са останали доволни от резултата в битката си за оцеляване. Резултатът бе открит още в 5-ата минута, когато Тодор Траянов, на пръв поглед случайно, стана автор на великолепен гол. След още 30 минути игра домакините успяха да изравнят след удар с глава на най-ниския на терена Иван Минчев.

Наставникът на Монтана Емил Велев не остана никак доволен, нито от резултата, нито от терена на стадион „Огоста“. Треньорът обаче вече набеляза какво ще промени през зимната пауза.

Наджи Шенсой за пореден път беше откровен с феновете на Пирин, като заяви: „Ние сме аутсайдер и се радвам, че каквото и да стане до края, ще има битка.“

Играч на мача: Красимир Костов

 

Левски - Славия 2:0 (2:0)

Важен успех записа Левски в най-старото столично дерби със Славия и така удържа първото си място. "Сините" надделяха с 2:0 с попаденията на Роман Прохазка и Джереми де Ноойер.

Треньорът на Левски Стойчо Стоев сподели, че е очаквал повече от съперника, докато спортният директор Георги Иванов – Гонзо смята, че тимът е в неравнопоставено положение преди мача с Берое от следващия 18-и кръг, тъй като старозагорци имат по-дълга почивка.

Роман Прохазка спечели за пореден път шампанското на Gong.bg и Diema sport за Играч на мача, но също сподели мнението си, че отборът на Славия не е играл на ниво.

Изигралият първи мач след завръщането си в Левски Йордан Милиев също не скри задоволството си от постигнатата победа над Славия. 

Треньорът на „белите“ Иван Колев опита да намери причините за слабата игра на своя тим: „Доста сме оголени в средата на терена и имаме проблеми в атака. Това е може и най-слабият ни мач в атака. Не си спомням повече от 3-4-5 паса да сме направили в противниковата половина.“

Играч на мача: Роман Прохазка