Ботев Пловдив спечели с 2:0 градското дерби срещу Локомотив и още веднъж показа кой е водещият отбор под тепетата. Цветелин Чунчуков и Иван Цветков се разписаха при победата над големия съперник в 10-ия кръг, която бе трета поред за „канарчетата“.

Футболистите на Велислав Вуцов категорично надиграха опонента си, който през повечето време се бранеше и рядко поглеждаше напред. „Смърфовете“ логично удължиха серията си без победа над Ботев и тя вече наброява 7 поредни мача на ниво А група.

Срещата на тренировъчното игрище в „Коматево“ започна с леко нелепа изява на вратаря Адам Стаховяк. Стражът на Ботев, без да има видима нужда, излезе извън наказателното си поле да догонва безадресен пас, но се размина с кълбото. Станислав Маламов го догони и опита да центрира към точката на дузпата, където Пламен Николов изби, а последвалия опит за изстрел на Наков попадна в ръцете на Стаховяк.

Защитата на Локомотив скоро се показа като също толкова нестабилна. В 11-ата минута Богомил Дяков не се ориентира как да посрещне балонно центриране и топката го удари в гърба, за ад отиде у Иван Цветков. Капитанът на „жълто-черните“ пробва да разиграе с Александър Колев на 7-8 метра пред вратата, ала двамата загубиха безславно.

Домакините бяха по-активният отбор на терена, ала играта изобилстваше от грешки. Локомотив бързо се преориентира да търси шансовете си след статични положения, ала твърде рядко се доближаваше до наказателното поле на противника, за да създава главоболия по този начин.

Логичното се случи в 27-ата минута. Тогава играчите на Вили Вуцов изплетоха бърза атака през центъра, при която Иван Цветков изведе Лъчо Балтанов сам срещу Божидар Стойчев. Бившият играч на Левски стреля мощно в тялото на стража, който изби право към Цветелин Чунчуков, а младокът с атрактивен удар от въздуха намери горния десен ъгъл на опразнената врата.

Единственото по-интересно до което стигна Локомотив до почивката беше изстрел от фаул на Мартин Камбуров. Нападателят не се поколеба да шутира от 31-32 метра, като изпрати кълбото на метър над гредата.

Ботев се потруди доста, за да направи силен старт на втората част и усилията си струваха. В 56-ата минута голяма грешка на вратаря Стойчев им помогна да поведат с 2:0. Йордан Христов отправи не много сложен изстрел отдалеч, който тупна пред вратаря и последният изтърва топката. Чунчуков стигна първи до нея, пробва неуспешно да стреля, след което намери начин да плъзне кълбото успоредно на голлинията, а Иван Цветков заби 45-ото си попадение с екипа на Ботев.

Две минути по-късно младият таран на домакините можеше да се отчете с втори гол във вратата на градския съперник. Иван Цветков укроти балонно подаване в пеналта, изтегли се вдясно и центрира към далечната греда, където Чунчуков надскочи Дяков само за да стреля в аут покрай далечната греда.

В 65-ата минута талантът получи още един шанс. Иршак пусна добре към набралия скорост Иван Цветков, който подмина Парино в наказателното поле и центрира за Чунчуков. Юношата на Левски укроти и пробва техничен удар с десния крак, който спря в тялото на Венелин Филипов.

Шест по-късно Йордан Христов се понесе мощно в половината на Локомотив, стигна наказателното поле, където пусна в коридор надясно към нахлуващия Балтанов. Халфът вложи цялата си сила в изстрела, който прелетя малко покрай лявата сглобка на вратата.

В 85-ата минута Локомотив стигна до най-чистата си ситуация в мача, когато Елиан Парино бе оставен да стреля в наказателното поле, а Адам Стаховяк спаси. Последва мълниеносна контраатака, при която Мариян Огнянов нахлу отдясно в наказателното поле, центрира към Цветков, който не можа да играе с топката. Зад него беше Чунчуков, който стреля, последва разбъркване, което приключи с изстрел в напречната греда на резервата Горан Галешич.

Вече с 18 точки в актива си „жълто-черните“ догониха Берое и Лудогорец, които са съответно трети и втори в класирането. Ботев излиза с две точки пред 6-ия Литекс, който обаче – точно както старозагорци и разградчани – все още не е играл своя мач от кръга.

Локомотив от своя страна допусна пета поредна загуба и 6-ата в последните си 7 мача, като остава 10-и с едва 6 точки.