Имуществото на банкера Цветан Василев е запорирано с решение на Софийския градски съд от 22 август, съобщава прокуратурата, цитирана от Dariknews.bg. Запор и възбрана има наложена и на имущество на няколко лица, сред които са подуправителят на БНБ Цветан Гунев и част от ръководството на КТБ - Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

Прокуратурата припомня, че благодетелят на Ботев Пд Василев е обявен за международно издирване на 28 юли със съдействието на „Евроджъст”. Българските представители в „Евроджъст” са съдействали при подготовката на молбата на правна помощ за призоваването на Цветан Василев с оглед на съществуващите към онзи момент данни, че той е в Австрия.

След като данните постъпват обаче в Шенгенската информационна система и„Интерпол”, се получава справка, извършена в националната база данни на Австрия, според която Василев не е известен на австрийските власти.

Няколко дни по-късно делото срещу длъжностните лица от КТБ е заведено в системата за управление на казуси на „Евроджъст” и ще бъде официално докладвано на пленарно заседание на колегията. 

На 13 август до МВР е изпратено предложението на Иван Гешев - наблюдаващ прокурор по досъдебното производство, с което се иска обявяването на Цветан Василев за международно издирване и временно задържане под стража с оглед на следваща екстрадиция за България от територията на всички държави членки на „Интерпол”.