Ботев завърши кошмарната за българския футбол вечер. След ЦСКА и Литекс, „канарчетата“ се превърнаха в третия роден тим, който отпадна още във втория квалификационен кръг на Лига Европа. Това стана факт, след като пловдивчани загубиха с 0:2 гостуването си на втородивизионния австрийски Санкт Пьолтен и така победата им с 2:1 в първия мач се оказа недостатъчна. Два гола на Даниел Сеговия в 6-ата и 55-ата минути донесоха успеха за австрийците, които спечелиха с общ резултат 3:2 от двата мача. 

Така България претърпя истински крах в Лига Европа, като и трите ни представители в турнира бяха елиминирани. Единствено Лудогорец остава в борбата в евротурнирите като в третия кръг на Шампионската лига  ще играе с Партизан.

В първия двубой в Бургас „канарчетата“ постигнаха победа с 2:1 и така бяха с най-добри изходни позиции от българските тимове за продължаване напред. Двубоят на NV Арена обаче не се разви по план за пловдивчани, които изиграха много слаб мач и съвсем закономерни отпаднаха от турнира като австрийците спокойно можеха да реализират и още голове.

Мачът започна великолепно за домакините, които още в 3-ата минута бяха близо до попадение, а ударът на Кершбаумер бе избит от бранителите на Ботев. Малко след това добрата намеса на Стаховяк предотврати сигурен гол. Полякът изби в корнер, но именно от него падна и първото попадение в мача. То бе дело на Даниел Сеговия, който се възползва от центрирането от ъгловия удар, надскочи българските защитници и с глава вкара за 1:0.

След гола, Санкт Пьолтен продължи да бъде по-добрият отбор на терена и до края на полувремето изпусна още няколко страхотни възможности чрез Ноел, Кершбаумер, Хофбауер и Холцман, с които спокойно можеше да увеличи аванса си. Ботев пък не сътвори нищо опасно и така почивката дойде при минимален аванс за домакините.

Второто полувреме започна много добре за "канарчетата", които в първите му 10 минути бяха по-добрият отбор на терена, създадоха няколко опасни атаки, довели до разбърквания в наказателното поле и шутове към вратата на Костнер. Подемът в играта на Ботев приключи в 55-ата минута. В нея Парада центрира ниско отляво към наказателното поле, отбраната на Ботев действа ужасно и остави Сеговия абсолютно сам, а за испанеца не бе проблем от 2-3 метра да засече топката във вратата за 2:0.

До края на мача Ботев така и не успя да стигне до някакво преимущество в игрови план. Дори в последните минути тимът на Вили Вуцов не бе в състояние да упражни натиск и да се добере до гол, който щеше да вкара мача в продължение. Санкт Пьолтен пък продължи да създава опасни атаки и само добрите изяви на Адам Стаховяк спасиха отбора от по-голяма загуба. Така втородивизионният австрийски тим заслужено продължава в следващия кръг, където ще срещне ПСВ Айндховен.