Ботев Пловдив разби с 3:0 гостуващия Нефтохимик в 1/8-финален сблъсък от турнира за Купата на България. Така „канарчетата“ се превърнаха последния четвъртфиналист в надпреварата. За този етап се класираха още Лудогорец, Литекс, Локомотив Пловдив, Дунав Русе, Пирин Благоевград, Черно море и Верея.

Футболистите на старши треньора Николай Киров не срещнаха никакви трудности срещу своя противник, а 3:0 бе най-малкият резултат с който се отървага гостите от Бургас.

Попаденията за „жълто-черните“ реализираха Радослав Терзиев, Иван Стоянов и Омар Косоко. Стенио пъл пропусна дузпа през втората част.

Мачът в Коматево започна отлично за домакините. Още в 3-ата минута футболистите на Ботев успяха да създадат първата опасност в мача. Иван Стоянов проби отлично отляво и след като преодоля двама бранители на Нефтохимик, пусна топката към връхлитащия Жоао Паоло, който стреля без забавяне, но в аут.

Домакинският натиск на „канарчетата“ все пак даде резултат пет минути по-късно. След късно изпълнение на корнер, „жълто-черните“ разиграха, а Тодор Неделев центрира прецизно на далечната греда, където дебнеше централният бранител Радослав Терзиев. Защитникът стреля от воле, но Стоян Колев парира удара му. При добавката обаче, опитният страж на гостите нямаше какво да направи – 1:0 в полза на Ботев.

Ранният гол в мача допълнително стъписа футболистите на Христо Янев, които в първия четвърт час на мача, така и не успяха да затруднят вратаря Георги Георгиев.

Ботев продължи да играе с настроение и да създава положение след положение пред Стоян Колев. След няколко пропуска обаче, логичното се случи.

В 25-ата минута Иван Стоянов изведе по отличен начин Омар Косоко в наказателното поле на Нефтохимик, нападателят технично върна топката към притичалия Жоао Пауло, който с техничен удар направи безпомощен противниковия вратар. Това бе десети гол за бразилеца от началото на сезона.

Само три минути по-късно футболистите на Ботев отново ликуваха. Този път след комбинация между Тодор Неделев и Пауло, нападателят се отскубна от отбраната на гостите и предостави топката на Иван Стоянов, който от няколко метра не сгреши – 3:0!

Тимът на Христо Янев надигна глава едва в последните минути на първата част, когато гостите стигнаха до два ъглови удара, но след тяхното изпълнение вратарят Георги Георгиев не бе затруднен по никакъв начин.

През второто полувреме статуквото на терена не се промени особено, като домакините от Ботев продължиха да диктуват темпото и да пропускат положение след положение.

В 56-ата минута на двубоя Стенио пропусна дузпа за Ботев, с което и да увеличи преднината на своя тим. Наказателният удар бе отсъден за нарушение на Николай Дюлгеров срещу Иван Стоянов, но централният защитник, който се нае с изпълнението му, прати топката в страничния стълб.

Малко преди това Даниел Кутев и Омар Косоко бяха разколебани от Стоян Колев, който спаси 100-процентови възможности за „канарчетата“. В 64-ата минута Косоко пропиля нов шанс, този път на празна врата. Нападателят бе изведен в наказателното поле, където Колев излезе да го пресрещне, но се размина с топката. Така футболистът на Ботев се оказа сам срещу празната врата, но от малък ъгъл не успя да насочи топката в мрежата.

В крайна сметка Ботев спечели сблъсъка без особени проблеми и продължава уверено напред в следващата фаза на турнира за Купата на България.