Наблюдаващият мениджър на българските съдии от страна на УЕФА Марк Бата даде днес пресконференция, на която разкри детайли по работата си и изрази задоволството си от огромния брой журналисти, които уважиха събитието. Той даде сравнение с насрочената тридневна среща с треньорите от Първа и Втора лига, на която пристигнали само шестима треньори.

"На 16-и февруари започнах работа и малко по малко установих проблемите, които трябва да се оправят. На първо място е атлетичността на самите съдии. Обясних им, че ако искат да ги приемат на сериозно, трябва да се представят като такива. Коригирахме теглото, подкожните мазнини и придвижването по терена. И когато сега ги видите по терена, ще видите как те са по-добре подготвени, започна Бата.

Второто нещо, което той имаше предвид, е работата по време на семинарите. Преди е имало 25 процента от времето ангажименти на терена и 75 процента теория пред мониторите.

"Сега е обратно. 75 процента от времето сме на терена и работим там. Днес също имахме среща с водещите рефери от и причината е да ги виждаме по-често, както треньорите виждат всеки ден играчите си, обясни Бата. Досега семинарите от два пъти в годината са крайно малко. Сега на всеки 4-5 изиграни кръга ще се събираме и ще коментираме мачовете, самите съдии ще виждат какво са направили. Бата натърти, че от началото на първенството е гледал 27 мача на видео или на живо. Глобално погледнато е доволен от представянето на реферите, а специално в последния кръг няма забележки.

"Ако ви кажа, че българските съдии са най-добрите в света, сигурно ще помислите как се шегувам. Ако ви кажа, че са и най-слабите на света, няма да бъде вярно. Затова ви казвам, че както има добри съдии, така има и хора, които още трябва да работят, добави Бата.

Той беше попитан дали смята, че Левски е бил ощетен в мачовете с Локомотив (Пловдив)- завършил 2:2, и с Монтана на старта- 0:0. Бата обаче каза, че до момента от това, което е гледал, може да посочи само един мач, който е решен от съдийска грешка и това е Ботев (Пловдив)- Локомотив (Пловдив).

"В ситуацията с Анисе на мача Левски- Лудогорец (1:0), не мисля, че е имало умисъл и от двете страни. Футболистите просто се плъзгаха по тревата един срещу друг. Според мене тука от съдийска гледна точка реферът постъпи правилно. А след това, че има решения та Дисциплинарната комисия, това е последващо действие. "За претенциите на Левски за дузпата на Локомотив (Пловдив), мисля 95 процента от съдиите ще я отсъдят. Смятам, че когато има такъв контакт, околото вижда така. За мача с Монтана, питате ме за ситуация с Адениджи. Не си я спомням, а мачът го гледах. И щом не си я спомням, значи не е било ситуация за дузпа. А за игра с ръка на защитник от Монтана, това стана при опит да играч на гостите да изчисти топката. тя летеше извън полето и удари ръка на негов съотборник. Ако усещаш футбола, знаеш това няма как да бъде дузпа. Това е стечение на обстоятелствата, обясни Марк Бата.