Отборът на Ботев победи Верея с 2:1 в последен мач от 17-я кръг на Първа професионална лига. С успеха пловдивчани сложиха край на серията си от четири поредни поражения. Ботев вече има 21 точки на осмо във временното класиране в Първа лига.

Верея пък остава с 22 точки в актива си на седмата позиция и прекъсна серията си от шест мача без загуба.

Попаденията бяха дело на Тодор Неделев от дузпа в 19-ата минута, който добави и асистенция, и на Жоао Пауло в 74-ата минута за Ботев. Момчил Цветанов пък се разписа за Верея в 77-ата минута. В 83-ата Георги Андонов пропусна дузпа за гостите от Стара Загора.

Двата тима изиграха оспорван двубой, в който съдията Георги Димитров бе главно действащо лице, след като отсъди две дузпи в двубоя.

Дискусионна дузпа още в 19-ата минута даде преднина на Ботев от 1:0 през първото полувреме. Ситуацията бе изработено от Педро Еуженио, а Тодор Неделев се разписа от бялата точка, за да даде аванс на пловдивчани. Косоко подаде към Жоао Пауло, а Илиас Хасани се хвърли в краката му в наказателното поле. Повторенията обаче показаха, че Хасани играе първи с топката и решението на Георги Димитров е доста дискусионно.

Иначе преди това в 12-ата минута Верея бе близо до попадение, когато Здравко Илиев центрира, но Амаду Сукуна не успя да отправи добър удар.

В 28-ата минута Ботев организира опасна атака, но в последния момент Косоко сбърка с подаването. В 35-ата Георги Андонов се озова в добра позиция за стрелба, но не успя да отправи удар, а в ответната атака удар на Жоао Пауло бе спасен от Иван Караджов.

Минута по-късно гостите поискаха дузпа за нарушение срещу Педро Еуженио на Радослав Терзиев в наказателното поле, но сигнал от рефера нямаше.

ВИЖТЕ РАЗВИТИЕТО НА ДВУБОЯ МИНУТА ПО МИНУТА ТУК

Второто полувреме бе напрегнато и изпълнено с претенции за дузпа, включително една отсъдена. Домакините поискаха игра с ръка и втора дузпа в 52-ата минута, но такава нямаше. Пет минути по-късно Педро Еуженио прати топката в наказателното поле на Ботев, Андонов засече, но не успя да отправи точен удар.

При атака за Верея в 59-ата минута Момчил Цветанов намери Сукуна, върна към Андонов, който стреля, но пак встрани от вратата.

След корнер за Верея в 74-ата минута, Момчил Цветанов сгреши, Тодор Неделев отне и пусна извеждащо подаване към Жоао Пауло. Той преодоля излезлия Караджов и реализира за 2:0 за Ботев.

Само три минути по-късно обаче Момчил Цветанов отбеляза за 2:1. След центриране в наказателното поле в 77-ата минута, Васил Калоян игра с глава с топката, тя мина през Георги Андонов и Цветанов успя да засече във вратата на Ботев, за да намали пасива на гостите. Повторенията показаха, че Цветанов не е бил в засада при гола.

ВИЖТЕ КОЙ СТАНА ИГРАЧ НА МАЧА ТУК

В 81-ата минута Жоао Пауло падна в наказателното поле на Верея и претендираше за дузпа за задържане от Здравко Илиев, но реферът Георги Димитров остана безмълвен.

Главният съдия посочи бялата точка минута по-късно и отсъди дузпа за нарушение на Крум Стоянов срещу Момчил Цветанов в наказателното поле на Ботев.

Георги Андонов обаче пропусна от бялата точка в 83-ата минута и така Верея не успя да изравни. Андонов нацели напречната греда на вратата на Ботев и пропиля последния шанс за старозагорци да вземат поне точка от двубоя.

Стартови състави:

Ботев: Георги Георгиев, Крум Стоянов, Радослав Терзиев, Даниел Златков, Цветомир Панов, Омар Косоко, Стенио, Серкан Юсеин, Тодор Неделев, Жоао Пауло и Иван Стоянов

Верея: Иван Караджов, Здравко Илиев, Илиас Хасани, Владимир Зафиров, Костадин Слаев, Георги Ангелов, Педро Еуженио, Момчил Цветанов, Амаду Сукуна, Осман Балде и Георги Андонов