Обновеният отбор на Ботев Пловдив даде повод за оптимизъм на своите привърженици. По-малко от месец след началото на подготовката, „жълто-черните” вече изглеждат като сглобен тим, който няма да играе ролята на фигурант през новия сезон. А това е похвално, предвид мащабната селекция и промените, направени в кратки срокове.

Новият спортен щаб в клуба показа, че е бил наясно с действията си, докато се съвещаваше от сутрин до вечер преди старта на подготовката. Силен дебют на трансферния пазар в ролята си на спортен директор записа Сашо Александров.

Още с встъпването си в длъжност Кривия запретна ръкави и осигури качествена селекция и безупречни условия за подготовка, каквито в Ботев не е имало отдавна. Доскорошният капитан вкара хъса си от терена в новото поприще, оформи надежден тандем с доказания в треньорския занаят Ферарио Спасов и двамата започнаха работа с размах.

Клубът освободи 2/3 от играчите, върнали Ботев сред най-добрите, а на тяхно място пристигнаха 11 нови попълнения. Промени от такъв мащаб винаги носят рискове със себе си, но в случая стратегията на „канарчетата” проработи.

За първи път в новата история на клуба средства за селекция не се щадиха и това веднага даде резултат. Набива се на очи и почеркът при избора на играчи. Ботев загърби типичната за България практика на масовите проби. Бяха привлечени футболисти със стабилна визитка, и титуляни места в клубовете си. Повечето от тях подписаха за по 3 години, което пък е признак за дългосрочни планове и последователност в работата.

Покрай класата и опитът на новите се очаква да израстват перспективните и по-млади играчи в Ботев. Редом до тях е каймакът на миналогодишния състав, а задачата пред Феро е да направи от всички тези футболисти колектив в съблекалнята и корав отбор на терена. Бързите темпове, с които това започва да се случва логично отприщиха големите очаквания на феновете.

Тук обаче трябва да бъде чута алармата на близкото минало...

Точно преди година всички сочеха Ботев за сигурен доминатор в „Б” група, а прогнозите бяха за безпроблемен парад до елита. Знаем какво стана... „Канарчетата” тръгнаха лошо, публиката се изнерви и се заредиха скандали до уволнението на тогавашния треньор. Упражнението се повтори и с неговия наследник и накрая отборът хвана последния влак за „А” група.

Вярно е, че сравнения между онзи и този състав на Ботев не бива да бъдат правени. Най-малкото, защото сега в отбора има далеч повече качество и опит. Пловдивчани разполагат с доста футболисти, които показват, че знаят за какво са тук и как да го постигнат.

И все пак никой не е застрахован, когато започва да работи от нулата, така че новият спортен щаб и играчите със сигурност ще се нуждаят от време. Да, отборът се развива по-добре отколкото дори Феро е очаквал. Призна го той самият. В контролите досега личи баланс в играта, а футболистите се разбират сякаш имат поне един полусезон заедно.

Най-важното сега е отборът да продължи да поддържа възходящата линия и да се абстрахира от назряващите свръхочаквания. Ако това се случи със сигурност, ще дойдат и добрите крайни резултати. При всички положения обаче това ще бъде най-силният Ботев през новия век.