Съвместна публикация на Gong.bg и Тема:Спорт.

ЦСКА може да стане шампион още този сезон! Или най-малкото да опита да го стори до последния възможен момент. Както се случи по-миналия път, когато се игра финален мач срещу Лудогорец в 30-я кръг. Това смятах да напиша, ако ЦСКА бе победил Локомотив Сф преди дни в „Надежда”. Тъй като това не се случи, сега някак не смея да го твърдя. Вероятно съм бил заблуден донякъде от избухването срещу Нефтохимик. Този ЦСКА обаче доказа, че все още не е готов за голямата игра. А всъщност идеята бе, да се напише, как използвайки инерцията от двете евентуални поредни победи над Нафтата и Локо Сф, ЦСКА може да се хвърли смело и на един от основните фаворити за титла Ботев Пловдив. И дори да го бие. След равенството срещу кандидата за изпадане Локо София обаче призмата и ситуацията вече са съвсем други.

Тимът на Стойчо Младенов влиза в домакинството си на канарите със свито сърце. Да, такива са времената. В Румъния след като години наред не е помирисвал титла, единия от грандовете Динамо Букурещ мислите ли, че е фаворит в следващия си мач от първенството като гост на Пандури? Не е фаворит, защото е на десето място и продължава да е в криза, да има проблеми. Такива примери има десетки из цял свят. За да не се чудите повече, след първите 5-6 кръга лидер при съседите е новака Ботошани, е защо у нас да не е Любимец допреди кръг? Това ни връща към статута на ЦСКА. Традиционно по-големия, по-титулувания тим у нас, но сега Ботев е по-добрия. В това спор не може да има. Пловдивчани играха приличното количество от шест мача в Европа, изпуснаха тим от Бундеслигата, а звездата им е разкарван с частни самолети на мулти-милионер, за да водят преговори за закупуването му. За кого точно от ЦСКА ще кацне самолета на Дитрих Матешиц за да го „отведе” на трансферни разговори, не се сещам? Да не говорим, че за част от тези, които в момента се намират в отбора на Стойчо Младенов не биха пратили и Ан-12 за да ги отведе далеч от „Българска армия”. Толкова им е нивото. Поради това – няма гордост, няма история и традиции. Има реалност и тя сочи, че тимът на Станимир Стоилов е по-обигран и по-добър в този момент. Нещо повече – гостите ще бъдат подкрепяни от солидна своя публика, а червената фенска гвардия се нуждае явно от нова, допълнителна мобилизация, след като тенденцията от домакинствата на ЦСКА този сезон сочи намаляване на бройката във всеки следващ мач от началото с Локомотив Пд. Всичко това, разбира се, във футбола често няма никакво значение. Последният сблъсък между двата отбора вече го доказа. В началото на май отново сякаш Ботев бе сочен за фаворит, но падна с 0:1.

С горе-долу същите герои от своя страна, плюс блестящия Иван Цветков. Мач който тогава почти означаваше, че ЦСКА ще превземе последното евро-място за сметка именно на пловдивчани. Какво се случи обаче по-късно, тогава на терена нямаше как да бъде предвидено. В онзи мач на „Армията” гостите бяха меко казано безобразни. И не случайно, опитен наставник като Мъри вече алармира, че с игра като тази от последните един-два мача неговия тим не го чака нищо добро при визитата на ЦСКА.

Самият Стоилов би трябвало да обича повече подобни мачове. Тези, които носят заряда на предизвикателството. Има и персонална интрига между него и колегата му. И тя се казва... Иван Вуцов. Човекът за когото, често Стойчо Младенов се е изказвал ласкаво. И което е носило своя риск от понижаване на рейтинга на Стойчо в червената футболна общност, поради статута на Вуцов-старши като висш син пълководец. На всякакви нива. От друга страна именно бай Вуцан често е хвърлял стрелички по Мъри. И обратното. Преди няколко месеца Стоилов отсече: „Иван Вуцов от 30 години пречи на Левски!”. Веднага получи отговор: „Стоилов се е помислил за кой знае какъв, но е никой!”. Ясно е, че в тази конфронтация настоящия наставник на ЦСКА няма никаква роля, но косвено фигурата на Вуцов ще стои мислено между двете треньорски скамейки по време на двубоя вдругиден.

Всъщност силния ход на ЦСКА и в този мач ще бъде един и същ от началото на сезона. Силен ход, който обаче все още не е разгърнал достатъчно своята реална сила. А именно – във всяка една от срещите си до момента в първенството ЦСКА стартира с някакво ново име в титулярния състав. Последно – срещу Локомотив Сф това бе завърналия се Тошко Янчев. Сега срещу Ботев има шанс дори за двоен коз, нови играчи, които няма как да са били наблюдавани от съгледвачите на пловдивчани. Мамади Сидибе и Брайън Хауърд най-малкото притесняват именно поради неизвестността на тяхната моментна форма и възможностти. Нищо повече, едва ли Мъри няма да може да заспи от страх. Пък и съвсем наскоро се е притеснявал от хладнокръвна голмайсторска машина като Ибишевич, едва ли ще се стресне от малиеца, че и от доста по-скромния като визитка англичанин. Така, че това не би трябвало да е фактор, но определено може да допълни липсващите пъзели в играта на противника. В случая – тази на ЦСКА. При нацелени шест-седем греди от началото на сезона, явно нещо в офанзивата на червените мъничко не достига. Ако дори половината от тези греди се бяха превърнали в голове, то сега ЦСКА щеше да бъде дори преди Любимец в класирането! Ха-ха, кога друг път ще ни се отдаде подобен сгоден случай за такова сравнение, така че да не го пропускаме. Но е факт, че Стойчо пробва с Бруно Морейра, пробва с Бадема отпред, пробва и с Кировски. Не става и не става, не и в такава степен, че ЦСКА да започне да реализира с лекота положенията, които създава. Сега би било чудесно да видим нова проба, този път със Сидибе на върха. Дори и това да е с цената на голям компромис, на база на вероятно слабата физическа подготовка на тъмнокожия гигант. Но ЦСКА в такава огромна степен е притиснат до стената, че просто няма друг избор. И за къде другаде да бъде чакан Мама Сидибе, ако не срещу Ботев? За следващия кръг, за мача в Гоце Делчев ли? Там и Толята Нанков може да се пусне, все едно голче ще вкара.

През седмицата се прокрадна информацията, че Младенов е поставил ултиматум към своите играчи. Обобщено: „Без повече отстъпление!”. Звучи повече от обещаващо, звучи решително. А перфектното начало за това се казва Ботев Пд – един от двата основни претендента за титлата у нас този сезон. В мача с другия не се получи, там всичко бе катастрофа. Сега е момента за нов завой в поведението на ЦСКА. Пускайте Мама напред, хвърляйте топката и да се почва!