На днешната дата през 1917 година ръководството на Ботев взима решение за утвърждаването на настоящата ни клубна емблема, дело на художника Мирослав Дечев, съобщи официалният сайт на клуба.
 
До онзи момент ботевистите се обозначавали с буквата „Б“, оградена в кръг, но след одобрението на представената от Дечев рисунка, единодушно била приета новата клубна емблема.
 
Каква символика носила със себе си и какво послание оставили за нас предците ни, научаваме от документа от провелото се заседание на 15 септември 1917 година:
 
емблама Ботев Пд

източник: официален сайт на Ботев Пд

 
Протокол № 26
 
От 15 септември 1917
 
На заседание на Управителния съвет, в присъствието на всички членове, по въпроса за клубен символ се прие следното:
 
І. Досегашният символ, буква „Б“, оградена в кръг, се премахва и по предложение на художника Мирослав Дечев се одобри представената от него рисунка, представляваща:
Червен кръг, в който е разположен зелен правоъгълник, в който е вписано „Ботевъ“ (по по-раншно решение името на патрона ни остава само „Ботев“, Христо отпада). Над зеления правоъгълник е вписан щит с клубните цветове черно и жълто в диагонално райе от изток на запад.
 
ІІ. Символика:
Червено бяло и зелено са цветовете на трибагреника на Царство България, като в същото време означават и кръвта на героите, чистотата на душите и плодородието на България. Щитът с клубните цветове е символ на храбрите. Нескончаемият кръг – на вечността.

 

ІІІ. По предложение на Председателя под правоъгълника