Арда победи Ботев Пловдив с 2:1 в първи мач от съботната програма в родния елит. „Жълто-черните“ откриха в средата на първата част, а кърджалийци отвърнаха по сходен начин – с гол в средата на второто полувреме. Точен за „канарчетата“ бе Антоан Бароан, а за „сините“ Лъчезар Котев, който удари и греда. Победата за домакините донесе Ласана Ндиайе дълбоко в добавеното време, слагайки край на близо двумесечната им серия без успех.

Две попадения на домакините бяха отменени в хода на срещата заради засади. В първия случай точен бе Тонислав Йорданов, във втория влезлия на неговото място Ласана Ндиайе.

Тимът на Александър Тунчев имаше и претенции за дузпа за игра с ръка на Самюел Супрайен след точно час игра. Малко по-късно опитният защитник бе изгонен за цинично спъване срещу Светослав Ковачев.

Арда остава 9-и с 26 точки, а Ботев е позиция по-назад със 7 по-малко.

startphoto.bg
11 снимки


Още в 4-ата минута Тилев получи дълъг пас на крилото и опита центриране с левия крак, което едва не навести вратата на Ханкич. Впоследствие се оказа, че офанзивният футболист е бил в засада. В ответната атака Ману стреля от непосредствена близост, но бранител на "сините" изби в корнер. Бароан се извиси на втора греда при едно центриране и едва не прехвърли Господинов за 0:1 в 9-ата минута. Четири минути по-късно Ковачев с удар по земя от около 25 метра затрудни доста Ханкич, но стражът се намеси добре.

В средата на полувремето Брахими догони трудно един дълъг пас и се освободи от опеката на двама бранители с едно движение вляво. Впоследствие Петков го препъна на дъгата, а топката отиде в краката на Бароан, който с удар по земя успя да открие, не и без слабата намеса на Господинов.

В 33-ата минута Тонислав Йорданов прати топката в мрежата с удар по диагонала след пас на Лъчезар Котев, но попадението бе отменено минутка след това заради засада.Юношата на Литекс имаше и шанс да стреля от фал, но ударът му прехвърли и стената, и вратата.

Котев опита късмета си от около 25 метра, но топката се отби от десния страничен стълб. Нов опит на Котев само две минути по-късно - този път от около 30 метра. Ханкич обаче улови, а със сетни усилия спаси и топката да излезе в корнер.

Пловдивчани развиха много опасна контра, но последният пас на Току изневери. Той опита да намери Ману от позиция леко вляво, но пасът му бе доста дълъг. В ответното нападение кърджалийци на свой ред организираха контраатака, завършила с полувисоко подаване от левия фланг. След лек рикошет топката се отклони в ръката на Супрайен и попадна в ръцете на Ханкич, а футболистите в синьо имаха сериозни претенции за дузпа.

В средата на втората част Ковачев настигна една топка на десния фланг и видя добре Йорданов на пеналта, а той с пета намери Котев. Полузащитникът не сполучи с първия си удар, но след лек карамбол в наказателното, топката пак се озова в краката му и №80 бе безпогрешен за 1:1.

Ботев можеше бързо да вземе нов аванс. Бароан получи много добър пас на позиция фронтално срещу вратата. Нападателят стреля с левия крак, но не насочи добре топката и тя бе в обсега на Господинов, който отрази.

Точно четвърт час преди изтичането на редовното време Ковачев се измъкна от опеката на Супрайен, а опитният централен защитник препъна фланговия футболист по много циничен начин и моментално бе изгонен.

В четвъртата минута на добавеното време Арда си гарантира трите точки. Желев се справи с Мартенс при едно от последните нападения на "сините" и със страхотен пас намери резервата Ласана Ндиайе, който имаше време да спре топката в близост до вратата и да я вкара за 2:1.


FT / Арда - Ботев Пловдив 2:1

0:1 Антоан Бароан 21`

1:1 Лъчезар Котев 68`

2:1 Ласана Ндиайе 90+4`

 

Арда: 1 Анатолий Господинов, 2 Джуниет Али, 3 Умар Сако, 8 Милен Желев, 9 Тонислав Йорданов, 10 Светослав Ковачев, 17 Иван Коконов, 24 Алекс Петков, 33 Иван Тилев, 77 Илия Юруков, 80 Лъчезар Котев

Наставник: Александър Тунчев

Ботев Пловдив: 13 Хидайет Ханкич, 3 Па Конате, 4 Виктор Генев, 7 Мохамед Брахими, 10 Емануел Току, 11 Антоан Бароан, 15 Джеймс Етоо, 18 Самюел Супрайен, 22 Реда Рабеѝ, 28 Елвис Ману, 44 Роберто Пунчец

Наставник: Желко Копич