Собственикът на Ботев Пловдив - Антон Зингаревич, е водил преговори с няколко специалисти, от които ще избере новият треньор на клуба. По информация на „Мач Телеграф“ на разговори в града под тепетата вече е бил австриецът Андреас Виланд. 39-годишният треньор обстойно е представил концепцията си за футбола. Той е разяснил, че залага на схемата 3-4-3 и се е аргументирал, че иска отборът да действа агресивно и с фокус върху атаката.
 
Интересното е, че Виланд в момента е обвързан с договор за още една година с втородивизионния белгийски Беершот, който този сезон бе замесен в битката за промоция, но остана на трето място след Моленбек и Беверен. Специалистът обаче е заинтересован да работи в родния елит и се вписва в концепцията на Зингаревич за бъдещето на Ботев. Руският бизнесмен е неподвластен на съветите да ангажира роден треньор и да постави като приоритет налагането на повече българи в състава.

Собственикът на Ботев е сигурен, че проектът му е изпреварващ за нивото на българския футбол и ще даде солидни резултати в бъдеще. Упорството на богаташа към момента прави варианта да се отправи официално предложение на Станислав Генчев пренебрежимо малък. След като Станимир Стоилов е отказал, новият наставник на Ботев отново ще е от чужбина, като в Пловдив се коментира, че сред опциите има и специалист с опит в Полша.

 
Като футболист Виланд не успява да пробие сериозно в професионалния футбол. Юношеските му години минават в Санкт Пьолтен, Рийд и Рапид Виена. Като професионалист записва един сезон в Санкт Пьолтен, след котето до 2011 се подвизава в различни нискоразредни клубове в родината. Треньорската му кариера в мъжкия футбол стартира като асистент в ЛАСК. През сезон 2021/22 той е старши треньор в клуба от Линц, а миналото лято преминава в Беершот.