Отборът на ЦСКА постигна жизнено важна победа с 1:0 срещу Ботев в дербито от съботната програма на 9-тия кръг на efbet Лига. Въпреки преимуществото на домакините от Пловдив през голяма част от двубоя решителният гол в двубоя дойде в 75-та минута и беше дело на Али Соу.

49 снимки

По този начин отборът на Люпко Петрович записа ценна победа, която е и първа за „червените“ от 2 кръга насам, след като ЦСКА завърши при равенства срещу Дунав и Левски. Ботев, от своя страна, записа 3-то поредно равенство в шампионата, след тези срещу Дунав и Левски.

Домакините от Ботев започнаха по-активно сблъсъка, като първото добро положение в мача беше в 12-та минута. Отличен пас зад гърба на Раул Албентоса, който намери Лъчезар Балтанов. Халфът овладя добре на гърди и отправи шут в близкия ъгъл на Густаво Бусато, който се намеси стабилно.

Натискът на момчетата на Петрович продължи и следващото положение не закъсня. В 20-та минута топката беше центрирана в наказателното поле на ЦСКА. Петър Занев не успя да овладее топката добре и тя попадна в краката на Александър Тонев. Ударът на Тонев обаче беше отразен майсторски от Бусато.

Към средата на първата част и гостите се събудиха, за да създадат и първото си положение в двубоя. В 27-та минута Кристиян Малинов намери с отличен дълъг пас Евандро, който успя да произведе шут, който обаче беше спасен с лекота от Густаво Бусато.

Полувремето завърши с нов шанс за „жълто-черните“. В 44-та минута, след разбъркване в наказателното поле на ЦСКА, топката не беше изчистена добре от Густаво Бусато. Кълбото стигна до Тодор Неделев, който стреля, но бразилския страж успя акробатично да избие с крака.

ЦСКА стартира втората част по-добре, като играта се държеше трайно в полето на домакините. Не лош шанс за Кристиян Малинов, след като халфът беше намерен с пас от Соломо-Отабор, но Малинов не успя да си овладее топката, преди да стигне до стража на Ботев Янко Георгиев.

Победният гол „червените“ запазиха за 75-та минута. Али Соу получи страхотен дълъг пас от Брадли Мазику, овладя отлично топката и успя да мине елегантно покрай Филип ван Арнем. Нападателят на "червените" стреля от малък ъгъл и успя да порази вратата на Янко Георгиев.

До края на срещата Ботев се опита да изравни резултата, но стигнаха до едва едно положение в 86-та минута. Тодор Неделев намери Антонио Вутов в наказателното поле, но изстреът на атакуващия халф беше слаб и лесно отразен от Бусато. 

Така ЦСКА се изкачи до 4-та позиция в класирането, с 16 пункта. „Червените“ са изостават на 2 точки от Лудогорец, но „орлите“ имат и мач повече. Ботев пък остават с актив от едва 9 точки, с което „жълто-черните“ заемат 9-то място.

Ботев Пловдив - ЦСКА 0:1 

Съставите на двата отбора: 

Ботев Пловдив: Янко Георгиев, Родни Клустър, Кристиян Димитров, Димитър Пиргов, Лазар Марин, Лъчезар Балтанов, Радослав Терзиев, Марко Перван, Александър Тонев, Тодор Неделев, Фернандо Виана

ЦСКА: Густаво Бусато, Греъм Кери, Евандро, Петър Занев, Вив Соломон-Отабор, Кристиян Димитров, Жанио Бикел, Брадли Мазику, Иван Турицов, Али Соу, Раул Албентоса