В изпълнен с много емоции и положения мач Ботев и Локомотив не успяха да се победят и завършиха наравно при резултат 1:1 в голямото дерби на Пловдив. И двата гола паднаха в последните десет минути на двубоя, когато Антоан Бароан откри в 81-ата минута, но само две по-късно Яспър Ван Хертъм си отбеляза автогол, а по този начин беше оформен и крайния резултат.

start-photo.bg
91 снимки

През по-голямата част и двата тима се бориха и надлъгваха на терена, а чисти ситуации почти липсваха. Спокойно можем да кажем, че именно последните десет минути, когато паднаха и двете попадения, бяха най-динамичните минути в срещата. В крайна сметка обаче равенството изглежда закономерно на фона на случилото се.

По този начин Ботев остава на десетата позиция с 27 точки, докато Локомотив е пети с 40 пункта. След паузата за национални отбори „канарчетата“ гостуват на ЦСКА 1948, а „смърфовете“, които нямат победа в трети пореден мач, приемат Септември София.

start-photo.bg
70 снимки

Треньорът на Ботев – Бруно Балтазар, заложи на позната схема с трима централни бранители. На вратата бе Георги Аргилашки, а пред него действаха Роберто Пунчец, Яспър Ван Хертъм и капитана Виктор Генев. Като холф-бекове бяха поставени Николай Минков и Па Конате, а в центъра на терена бяха Дилан Мертенс и Точукву Нади. Тройката в нападение беше оформена от Уме Емануел, Антоан Бароан и Красиан Колев.

Александър Томаш също беше избрал схема на игра с трима защитници. Под рамката на вратата бе Динко Хоркаш, а в отбрана бяха поставени Мартин Паскалев, Милош Петрович и Тодор Павлов. В средата на терена действаха Пиер Зебли и Петър Витанов, а Матуес Да Силва и Бабакр Дион играеха по крилата. Джовани пък подпомагаше от втора позиция двойката в атака Димитър Илиев и Ерик Сорга.

КЛАСИРАНЕ В efbet Лига / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Още преди да е изтекла и минута от срещата се стигна и до първия удар към една от двете врати. Капитанът на Локомотив Пловдив – Димитър Илиев, шутира от дистанция по тревата, но в аут.

В следващите минути домакините от Ботев взеха притежанието на топката и опитаха да наложат натиск, но без да се стига до удар към вратата на Динко Хоркаш.

В 19-ата минута Ботев създаде първата опасна ситуация пред противниковата врата. Уме Емануел получи отдясно в наказателното поле, навърза двама играчи на гостите, стигна до аутлинията и центрира към Антоан Бароан, който обаче беше изпреварен от Хоркаш, който изби подаването в последния момент.

LAP.bg
29 снимки

Локомотив отговори в 26-ата минута, когато Димитър Илиев намери отлично Матеус Да Силва отдясно в наказателното поле, който се обърна и стреля силно в близкия ъгъл, но от външната страна на мрежата.

След половин час игра дойде и първият точен изстрел в дербито. Дилан Мертенс комбинира с Николай Минков отдясно пред наказателното поле, който стреля по диагонала, като ударът бе точен, но и прекалено слаб, за да затрудни вратаря.

В 33-ата минута дойде и най-големият пропуск в мача до тук. Вратарят на „канарчетата“ – Георги Аргилашки, изпусна топката след центриране в наказателното му поле от страна на Бабакар Дион, от което опита да се възползва Димитър Илиев, но капитанът на „смърфовете“ падна след съприкосновение със стража. След това Виктор Генев опита да изчисти топката, но тя рикошира в падналия Илиев и стигна до Ерик Сорга, който от около точката за дузпа обаче стреля над гредата. Ситуацията беше разгледана със ситемата ВАР за евентуално нарушение срещу капитана на гостите, но такова не беше отсъдено.

Само три минути по-късно отново домакините можеха да си изпатят тежко. Па Конате сбърка с паса при изнасянето на топката и подари топката на Джовани, който стреля пред дъгата на наказателното поле, но Аргилашки отрази. Последва опит за добавка на Илиев, но отново стражът на Ботев парира и улови кълбото.

Две минути преди края на първата част домакините от Ботев имаха нова възможност да открият резултата. След разбъркване в наказателното поле на Локомотив защитата на гостите не успя да се ориентира, което даде шанс на Уме Емануел, който обаче не успя да насочи удара си от близка дистанция по силно към вратата и това позволи на Динко Хоркаш да избие в корнер.

В началните минути на втората част и двата отбора се надлъгваха, а удари към двете врати липсваха. В 59-ата минута Точукву Нади получи дълъг пас отдясно в наказателното поле, смени рязко посоката и стреля силно към вратата, но Хоркаш спаси. Впоследствие Николай Минко също шутира, но над вратата. Накрая беше отсъдена и засада.

Три минути по-късно Антоан Бароан опита техничен изстрел от сериозна дистанция, който обаче премина над вратата на Хоркаш.

Локомотив имаше страхотен шанс да открие резултата в 65-ата минута. Ерик Согра се измъкна на първа греда след центриране от ъглов удар и от границата на вратарското поле стреля с глава, но топката премина на сантиметри над напречната греда на Аргилашки.

Ботев дочака своя момент и откри резултата в 81-ата след страхотна контраатака. Нади преодоля трима играчи на Локомотив и комбинира с Мартенс на левия фланг, който с външен фалц с десния крак изведе по прекрасен начин Бароан зад защитата. Нападателят премина покрай Хоркаш и на празна врата вкара за 1:0.

Само две минути по-късно обаче Локомотив възстанови равенството, но не и без малко късмет. Димитър Илиев намери отлично Георги Каракашев, който с поемането на топката елиминира двама играчи на Ботев, влезе отдясно в наказателното поле и опита да центрира към втора греда за Сорга, но там Яспър Ван Хертъм подложи крак в опита да пресече подаването, но вместо това вкара топката в собствената си врата – 1:1.

В последните минути и двата отбора имаха претенции за дузпи, като първо Абло падна след съприкосновение с Милош Петрович, а след това и Петър Витанов падна в наказателното поле на Ботев. И при двете ситуации Валентин Железов даде стигнал играта да продължи. Така двата тима не излъчиха победител и взеха по точка от дербито.


FT | БОТЕВ ПЛОВДИВ – ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ  1:1

1:0 Антоан Бароан 81'

1:1 Яспър Ван Хермъм (автогол) 83'

efbet Лига, 24-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

БОТЕВ ПЛОВДИВ (3-4-3): 1. Георги Аргилашки - 44. Роберто Пунчец, 24. Яспър Ван Хертъм, 4. Виктор Генев (к) - 17. Николай Минков, 6. Дилан Мертенс, 21. Точукву Нади, 3. Па Конате - 31. Уме Емануел, 11. Антоан Бароан, 5. Красиан Колев

Резерви: 99. Стефан Смъркалев (вр), 2. Рои Херман, 9. Мартин Секулич, 18. Самюел Супрайен, 19. Абдулайе Траоре, 20. Антонио Перера, 25. Станислав Работов, 27. Атанас Чернев

Старши треньор: Бруно Балтазар

ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ (3-4-1-2): 23. Динко Хоркаш - 4. Мартин Паскалев, 20. Милош Петрович, 5. Тодор Павлов - 13. Матеус Да Силва ж.к., 15. Пиер Зебли, 34. Петър Витанов, 7. Бабакар Дион - 10. Джовани Маркес ж.к. - 14. Димитър Илиев (к), 9. Ерик Сорга  

Резерви: 1. Илко Пиргов (вр), 33. Георги Каракашев, 19. Денислав Александров, 99. Джовани Трупе, 25. Иван Михайлов, 6. Христо Иванов, 11. Ивайло Димитров, 91. Петър Андреев, 21. Аксел Велев

Старши треньор: Александър Томаш


Главен съдия: Валентин Железов, град Бургас

Стадион: „Футболен комплекс Ботев 1912“, град Пловдив