Бившият наставник на Ботев Пловдив Николай Киров даде обширно интервю в предаването "Домът на футбола" в ефира на DIEMA SPORT, в което коментира редица теми, сред които тази за трудното начало на клуба на сезона, неуспехите на Желко Петрович начело, както и промененият облик на отбора при Ферарио Спасов. Разбира се, Киров не пропусна и да засегне темата за болезнено загубения финал за Купата на България срещу Локомотив Пловдив с 0:1, както и за последващото му уволнение. 

Формата на Ботев и неволите при Желко Петрович

„Игрово отборът е съвсем различен под ръководството на Ферарио Спасов. Стилът на игра е различен, при Петрович футболът беше по-директен и той нямаше време да промени стила. Ферарио се върна към типичния за Ботев стил и постига повече успехи“, започна треньорът.

„В последните мачове състава е на 90% от тези момчета, които играха и през миналия сезон. Нормално е да се чувстват най-добре при практикуването на този стил. Логично е да се променят по положителен начин резултатите. Надявам се да видя Ботев да се върне към добрите си дни“.

„Психологически всеки специалист има нужда от време да се адаптира към българското първенство. За чуждестранните треньори е трудно понякога да се адаптират към тези характеристики. Желко Петрович опита да промени стила, да го направи по-директен. Не казвам, че това беше грешно, но за да се направи такава промяна е нужно време. Тези две неща са разковничето към лошите резултати под негово ръководство“.

Финалът за Купата и престоя в клуба

„Винаги е било моето желание, да изградя състав, който да е заедно за по-дълго време. Стремях се, въпреки голямото текучество да сглобя боеспособен състав и мисля, че с екипа успяхме. Изтървахме няколко ключови моменти, в които да направим това надграждане и да търсим по-големи постижения. Състоянието на клуба обаче не го предполагаше по онова време“.

„Виждаше се през пролетта, че имахме възможност от надграждане и обновяване на състава. Вече допуснатите грешки трябва да бъдат анализира от спортно-техническото ръководството“.

„Имах възможност да направя своите изводи след уволнението и загубения финал. Приемам раздялата ни по напълно нормален начин. Заредил съм се с положителни емоции и очаквам отново да се завърна в българския шампионат“.

„Никакви проблеми нямахме преди финала с Локомотив Пд. Ние българите винаги търсим вината другаде. Вината беше на мен и на моя екип. Ролята ни на фаворит ни изигра лоша шега, не се справихме с тази отговорност. Търся вината в мен и екипа ми. Не обръщам внимание на приказките в обществеността“.

Трите стълба в Ботев Пд

„Имах възможност дълго време да прекарам в Ботев Пд, около 10 години, така че процесите там са ми ясни. Клубът е много специфичен и се крепи на 3 стълба. Това са ръководството, отборът и феновете. Когато има проблеми, на което и да е ниво между тези три стълба, тогава има проблем и за клуба. Само ако всички тези фактори са в хармония може да функционира Ботев добре“.

„Колежа“ е болна тема за всеки ботевист. Аз не съм в кухнята и нямам идея какъв в проблема точно. На всяка цена е нужно решение. Отново разковничето е в комуникацията между ръководството и феновете. Всички трябва да са информирани добре, за да бъдат избегнати тези неприятности“.

„Самият финал ще тежи още дълго време в моята душа. Разбирам нейната важност отлично. За привърженици в клуба е важно да има положителен нюанс в последващите седмици. Това ще им помогне да забравят негативните емоции. В исторически план в Ботев винаги се редуват хубавите и не толкова хубавите моменти. Дано идват хубави", завърши Киров.