Легендата на Ботев Пловдив Марин Бакалов сподели своите мисли в "Домът на футбола" по DIEMA SPORT преди градското дерби с Локомотив в събота на "Лаута".

Той засегна историята на това съперничество, състоянието на стадион "Христо Ботев", липсата на публика по трибуните, какво би посъветвал двамата треньори, темата за националния отбор и други интересни неща.

„От десетина години не съм стъпвал на стадиона. Няма как. Той беше затворен, в началото на един строеж. Това, което сега виждаме, е плачевно. Не е лицеприятна гледка. Цари оптимизъм, че тази драма ще приключи с избирането на фирмата, която ще строи. Тук въздухът е друг. Настроението е друго. Диша се със самочувствие, с ботевски дух. Годините, които прекарах бяха изключително приятни и човек, който се занимава със спорт, може да остане удовлетворен", започна Бакалов.

За 112-ото дерби на Пловдив:

„Този мач е мач на честта. Това са без значение моментното състояние на двата отбора. Тези двубои са чакани с огромен интерес. Между тях не може да има задни мисли. Всичко е подчинено на победата, на играта", продължи бившият защитник.

„Загубата е голяма. Публиката е 12-ият играч. Един пълен стадион, тази нагласа, която може да ти даде, няма друг стимул. Настроението на публиката, агитките. Футболът е за публиката. Огромна е загубата. Играл съм на пълни стадиони с 50-55 хиляди. Побиват те тръпки", разкри 58-годишният ботевист.

Какъв съвет би дал на треньорите:

„Те са достатъчно опитни специалисти. В Локомотив се промениха нещата с напускането на Бруно Акрапович. Това ще бъде загуба за тях. Този отбор е сглобен с негово съдействие. Бяха респектирани от неговото държание. Няма как да не се отрази на отбора. Тук е въпрос на мобилизация на самия отбор. Треньорите трябва да се опитат да освободят играчите от това напрежение", допълни той.

„Който и да е треньор на националния отбор, няма избор. Нямаме силни, качествени футболисти. Изостанали сме доста. Защо се е случило така през годините, има много причини. 10 години всички школи бяха занемарени. Включително в нашия отбор. Имаме база от 4 години. Може би трябва да мине време. Тези момчета да осъзнаят, че това е една сериозна и отговорна професия. Трябва много да се работи. Има момчета, които успяха в ранна възраст да излязат навън, което от една страна е хубаво, ако успеят да се наложат. Просто трябва да се промени мисленето от най-ранна възраст", завърши изказването си Бакалов.