Общо осем души отиват на съд за причиняване на смъртта на привърженика на българския футболен клуб Ботев (Пловдив) – Тоско Бозаджийски през януари 2020 година в Солун, съобщи АНА-МПА.

Българинът почина, след като беше пребит от група привърженици на местния клуб ПАОК, а после прегазен от автомобил.

С решение на първоинстанционния съдебен съвет в Солун ще бъде търсена отговорност от осем души - седем мъже и една жена. Сред тях е 27-годишната водачка на автомобила, убил българина, и 49-годишният й приятел, които вече са в предварителния арест. Жената ще бъде съдена за убийство с вероятен умисъл, а приятелят й ще отговаря за съучастие в убийство и за преднамерено причиняване на телесна повреда. Той е смятан за организатор на нападението.

Първоначално се смяташе, че водачката на автомобила е прегазила жертвата случайно.

Останалите шестима обвиняеми ще отговарят за тежка умишлена телесна повреда и съучастие в такава, както и за поредица по-малки престъпления.

Според прокуратурата 49-годишният е имал централна роля в събитията на 5 януари 2020 г., довели до смъртта на 26-годишния българин. Твърди се, че той е дал нареждане на приятелката си да мине с автомобила през тялото на младежа.

Жертвата е посетила Солун с приятели, за да гледат футболната среща Арис - ПАОК предишния ден. Във фаталния ден шестимата българи носели фланелки и шапки на Арис, който поддържа приятелски отношения с българския Ботев (Пловдив).