Отборът на ЦСКА гостува на Ботев Враца в двубой от 17-ия кръг на efbet Лига. Мачът е днес от 15 часа на стадион „Христо Ботев” и може да го наблюдавате в пряко предаване по DIEMA SPORT, както и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. В GONG.BG пък ще проследим срещата минута по минута.

„Червените” ще се опитат да продължат възхода си при новия наставник Милош Крушчич напоследък, докато в лагера на домакините се надяват, че под ръководството на Тони Здравков ще прекъснат лошата серия в шампионата. Именно този двубой ще бъде дебют за специалиста начело на врачани. Статистиката обаче не е на страната на Здравков, който няма победа над "армейците" в девет мача.

Валери Божинов остана в тима на врачани, въпреки че се появиха спекулации за напускането му след оставката на Сашо Ангелов.Отборът отказа контрола със Спартак Плевен заради наводнен терен и множеството контузени състезатели.

Давид Рибейро остава извън сметките за Ботев, а Даниел Генов и Христо Златински до последно ще са под въпрос.Даниел Гаджев пък се завръща в групата след наказание.

В исторически план Ботев Враца няма победа над ЦСКА в шампионатен мач 1984 година.

При гостите контузени са Енрике Рафаел, Жанио Бикел и Томи Юрич. В игра обаче се завръщат Густаво Бусато, Брадли Мазику и Пламен Гълъбов.

По време на паузата ЦСКА загуби от Арис Солун с 0:2 в контрола.

Говори се, че много скоро ръководството ще предложи нов договор на Рубен Пинто. Контрактът на португалеца изтича през лятото и от януари ще има право да влиза в преговори с други отбори, ако настоящото му споразумение не бъде подновено. Крушчич призна, че през 2016 година е отказал оферта от Левски, когато Люпко Петрович беше наставник на "сините", за да бъде негов асистент.

Остава в сферата на спекулациите дали Ахмед Ахмедов ще премине в ЦСКА през януари.

Говори се, че отборът проявява интерес към Стивън Езе, чийто договор с Локомотив Пловдив съвсем скоро изтича.

Ето и фактите преди мача:

Ботев Вр

  • Валери Божинов пропусна първата си дузпа в българското първенство и си вкара първия автогол точно при домакинство над ЦСКА, но в Монтана – при загубата с 0:2 на 22 септември 2018 г. В 6-те си срещи него в състава през този сезон врачани взеха едва 1 точка
  • за последно би червените на 15 юни 1985 г. – 3:0 във Враца с 2 гола на Емил Маринов и попадение на Цветан Данов
  • Антони Здравков на два пъти водеше врачани в елита – в последните им 15 мача през сезон 2011/12 г., когато завършиха 12-и от 16 отбора, и в последните им 25 двубоя през 2012/13 г., когато за последно изпаднаха

ЦСКА

  • Али Соу вкара първия си гол в българското първенство точно срещу врачани при победата с 2:0 в Монтана на 22 септември м.г., когато за първи път излезе като титуляр с червената фланелка. После се разписа и при 2:1 над ботевци на „Армията” на 19 февруари т.г.
  • едва при Милош Крушчич записа 3 поредни победи в първенството от началото на сезона. Най-дългата серия от победи след завръщането на червените в елита бе при Стамен Белчев – 8 последователни от 30 юли до 22 септември 2017 г.
  • има най-доброто съотношение у нас между извършени и допуснати пасове в последната третина на терена – 2,11 (средно по 136 подавания на мач срещу 65 паса за съперниците) пред Лудогорец – 2,05 (средно 134 срещу 66)

БАЛАНС

В Първа лига: 59 мача, 4 победи за Ботев Вр, 15 равенства, 40 победи за ЦСКА, голова разлика 139-54 за ЦСКА

Ботев Вр като домакин: 29 мача, 2 победи за Ботев Вр, 13 равенства, 14 победи за ЦСКА, голова разлика 48-33 за ЦСКА

Дора Милева призна, че всички 4.8 милиона лева към НАП са изплатени. Остават 2.5 милиона.