Битката за Тракия днес ще бъде мач номер 200 в efbet Лига за Тодор Неделев. Някои избързаха и го поздравиха още миналия кръг, но реално юбилеят е днес. Причината е баражът със Славия за място в Лига Европа през 2020 година, който според всички правила на международната асоциация на футболните статистици не се брои.
 
Днешният юбилей, както и още един, който вече регистрира Неделев при победата с 2:1 над Арда в изминалия кръг, е повод да направим една подробна дисекция в цифри на кариерата на мага от Белозем в българския футбол досега. С двубоя срещу тима от Кърджали в изминалия кръг мачовете му за български тимове станаха точно 300. Като казваме тимове, имаме предвид и срещите му за националния отбор. В това число влизат срещите му в Първа лига, националната купа, двата баража (един за Лига Европа и един за място в Първа лига срещу Спортист Своге през 2012-а), Суперкупата на България, европейските клубни турнири, срещите му за „канарчетата“ във Втора лига, както и тези за България.
 
Тошко преминава в школата на Ботев на 1 януари 2011 година, когато пристига от  Ботев 2002. По онова време първият тим на „канарчетата“ играе в Югоизточна „В“ група. Неделев дебютира в професионалния футбол на 13 август 2011 година. Това става в двубоя от Втора лига Добруджа – Ботев 0:1. В него асистира за победното попадение, след като влиза в 69-ата минута като резерва на Тодор Тимонов. Исторически е дебютът му и в Първа лига. На 11 август 2012 Ботев Пд побеждава Славия с 3:0 в Пловдив, като Неделев асистира и за трите гола отбелязани от Иван Цветков. Именно головите пасове са запазената марка на Тошко. В елита те са 58, а на практика има още три след изпълнени от негови статични положения. При тях втори човек след негово центриране играе с топката и дава истинския голов пас, но и при тях голямата заслуга е именно на Неделев.
 
Другото интересно при него е, че той все още няма отбелязан гол с глава. Никога досега не е и отстраняван от игра. Изпуснал е само 3 дузпи от 17 изпълнени, а в шампионата на България има 10 попадения от преки свободни удари. Припомняме, че в предишното издание на битката за Тракия в Коматево, през миналата есен, Неделев вкара два гола от статични положения, а двубоят завърши 3:3.
 
Въпреки че е само на 28 години той вече има и 57 мача като капитан на Ботев Пд в шампионатни срещи. В приятелски международни мачове на „канарчетата“ е взел участие 37 пъти, в които има 9 гола, 3 асистенции и 10 пъти е бил капитан.
 
Солиден е активът на Неделев в битката за Тракия. В нея има 19 мача, 7 гола и 6 асистенции.
 
Още новини четете в днешния брой на "Мач Телеграф"