Треньорът в школата на Ботев Пловдив Стефан Стоянов говори за „Домът на футбола” по DIEMA SPORT как се работи в академията на „канарчетата”. Наставникът вярва, че ако искаш да градиш нещо във футбола, то задължително трябва да прибегнеш към услугите на своите юноши. Той акцентира, че ако не е така, то всяка година отборите търсят нов благодетел и се случват много футболни проблеми.

„Работата с децата е процес. В един такъв, докато се изгражда един футболист, всеки трупа различни качества през различните години. Сега работя с деца 2007-а година и са добри, което ще се види след време. Играчите, които работих преди 01 и 96 постигнаха много добро ниво. За стандартите на България се справихме много добре”, каза Стоянов.

„По-специалното за 2001-а година е, че работят заедно от малки. Изградиха колектив, стил и начин на работа. Стигнаха нивото, което е направило така, че да прекрачат границата на мъжкия футбол. Искрено се надявам, че в близките 5-6 години ще се говори още за тях. Юношите са проекция на треньорите. Развиваме техните качества през призмата, което сме правили ние. Това е градене на къща. Работи се от основата, техника, изпълнение на елементи. Преминало се е в по-горна група. Просто трябва да си развиват качествата”, допълни Стоянов.

„Настоящите юноши в първия отбор са заслужили това с труда си. Изпълнявали са всичко. Винаги са били дисциплинирани, целеустремени. Мога да твърдя в този момент, че целта им е още по-висока и по този начин само ще вървят напред. Мога да кажа и за тези, които тепърва ще влизат. Успял съм да им вкарам в лавите това, че целите трябва да са напред във времето, а не за днес да остане само. Те са изградени, освен като играчи, и като характери. Всяка трудност надгражда и мисля, че са подготвени до някаква степен да се сблъскват с трудности и да ги преодоляват. Чувството на удовлетвореност при мен е по време на работа. Когато имаш добри играчи и им се наслаждаваш, че работят добре, оттам-нататък се радваш и ти се иска да продължават така”, допълни треньорът при Ботев Пд.

„Треньорът не трябва да прави нищо, за да убеди някой да го следва. Те са взаимосвързани нещата. Трябва да покажем с личен пример кое е правилно, но трябва и да ти се вярва. Ако те последва недоверчив човек, не можеш да разчиташ на него. Важно е да станат хора и мисля, че го постигаме това. Говорим за деца, които са на 18, 19 години. Ако те не са подготвени, не са готови за успех и тогава отиваш в друга крайност. Надявам се, че на тях им е останало нещо от всички лекции, които сме държали пред тях”.

„Нашата школа работи, показваме резултати, но не е малко да ти се падне шанс, е късмет, но да го вземеш, то вече е въпрос на качество. Дали късметът им за мъжкия футбол, важното е да си го вземат. Аз не мога да си представя, че има друг модел, освен да налагаш юноши. Ако искаш да градиш, започва от младите. За да може това нещо след време да е като някакво печелившо предприятие, трябва да преболедуваш, да даваш доверие. Трябва да се изправиш с голи гърди пред проблемите и да останеш зад футболистите като цялостна политика на клуба. Ако това е направено както трябва, това нещо ще е печелившо. Ако не е, ще чакаме всяка година нов благодетел, футболисти. Надяваме се на бразилци и други, което е иронично”, каза Стефан Стоянов.