Първият полуфинал за Купата на България между Ботев Пловдив и ЦСКА не излъчи победител. Двата отбора направиха реми – 0:0, на базата в „Коматево”, след като определено повече може да съжалява тима от София. „Червените” направиха половин дузина пропуски, главно през втората част, а главен „виновник” за тях бе Греъм Кери, но още по-голяма „вина” в липсата на реализиране имаше нападателят Али Соу. Гамбиецът направи четири големи пропуска.

Антон Узунов
64 снимки

По този начин двата отбора оставиха развръзката за реванша в София, който ще е след две седмици.


Отзивите след мача:

Бандата: Нападателите на ЦСКА нямат класа

Капитанът на ЦСКА обясни какво точно прави Али Соу

Янко Георгиев се закани на Лудогорец и призна: Искам да отстраним ЦСКА

Крушчич след Ботев Пд: Много съм доволен от Али Соу

Феро: Запазихме шансове за реванша


Антон Узунов
100 снимки

Снимки: Антон Узунов

След две минути игра дойде първият удар. Греъм Кери получи топката в половината на Ботев и бе тотално непокрит. Британецът овладя и стреля от средна дистанция, ала шутът му бе уловен безпроблемно от Георгиев. След осем минути игра стражът на ЦСКА Густаво Бусато един път увисна след центриране отляво, а последва ново такова отдясно, след което бразилецът странно как не улови топката. За негово щастие обаче никой от Ботев не бе по-бърз от него и я прати в корнер.

След четвърт час Тодор Неделев и Лъчезар Балтанов разиграха отлично в половината на ЦСКА, а капитанът на Ботев стреля с левия крак, но прекалено неточно за неговите стандарти - аут. Постепенно срещата започна да се развива предимно в средата на терена, като акцентите бяха единоборствата между двата тима. В 26-ата минута вратарят на домакините Янко Георгиев увисна при центриране от корнер отляво на Кери, а Евандро не успя да засече топката в опразнената врата. Все пак защитата на Ботев изчисти топката силно напред и опасността бе предотвратена. 

В 34-ата минута Радослав Терзиев получи жълт картон, а три по-късно играчът на Ботев Пловдив игра доста грубо срещу Греъм Кери. Ситуацията се разви пред очите на Николай Йорданов, но опитният рефер дори не отсъди фаул, след като на повторенията се видя, че определено има "опасна игра" от футболиста на "канарчетата". 

Много добра работа свърши Али Соу в наказателното поле на Ботев Пловдив десет минути след подновяването на срещата. Гамбиецът първо се освободи от опеката на Станислав Работов и отправи удар от малък ъгъл, но топката премина встрани от вратата на Георгиев. В последствие се установи, че е имало и рикошет. Миг по-късно пък халфът на "червените" Малинов отправи много силен шут към вратата на Ботев, ала Георгиев се намеси уверено. В 58-ата минута пък Страхотна възможност се откри пред ЦСКА. Али Соу бе изведен вдясно от Гълъбов и даде успореден пас към Белтраме. Италианецът стреля от малкото наказателно поле, но ударът му бе париран от бранител на "канарчетата". Белтраме имаше претенции за ъглов удар, който не бе маркиран.

След 66 минути игра Звездата на Ботев Пловдив Тодор Неделев се измъкна от полузащитата на ЦСКА и получи топката пред дъгата на "червеното" наказателно поле.. Последва шут с левия крак, но топката не намери очертанията на вратата на Бусато. Две по-късно пък Янко Георгиев трябваше да избива топката с една ръка след удар на резервата Енрике Рафаел. Ситуацията беше сложна, тъй като имаше рикошет в тялото на Филип Филипов, но все пак стражът се справи със ситуацията. Секунди по-късно последва Нова изява на Янко Георгиев. Мазику комбинира с Малинов, а той изведе прекрасно Тиаго Родригес. Португалецът стреля с десния крак отблизо, след като бе изпуснат от отбраната на пловдивчани, но Георгиев с тяло парира опита му.

В 72-ата минута пък  Резервата за Ботев Фабио Бурбано можеше да поведе домакините напред. Антонио Вутов бе изведен в наказателното поле на ЦСКА, а вдясно юношата на Левски бе оставен необезпокояван. Последва центриране и удар на Бурбано с пета, но топката не намери вратата на Бусато.

В рамките на две минути, между 74 и 76-ата минути, Али Соу направи два големи пропуска. Първо изключителна работа на Греъм Кери по крилото, след като ирландецът финтира с финес Работов и центрира с левия крак към Али Соу. Таранът на гостите се извиси и стреля с глава, но ударът му отблизо бе неточен - аут. Две по-късно грешка на Димитър Тонев вляво позволи на Енрике Рафаел да отнеме. Той центрира веднага към Соу, който бе изцяло непокрит. Дойде нов удар с глава, но в обсега на Янко Георгиев и резултатът се запази 0:0.

До края на срещата Али Соу бе заменен от Ахмед Ахмедов, но бившият стрелец на Дунав не успя да спомогне за тима на Милош Крушчич и "нулите" в Пловдив се запазиха. 

ПОЛУФИНАЛ №1: БОТЕВ ПЛОВДИВ - ЦСКА 0:0


Стартовите състави на двата отбора:

Ботев Пловдив: Янко Георгиев – Джонатан Перейра, Станислав Работов, Иван Бандаловски, Филип Филипов, Радослав Терзиев, Лъчезар Балтанов /к/, Тодор Неделев, Станислав Шопов, Александър Тонев, Антонио Вутов

Треньор: Ферарио Спасов

ЦСКА: Густаво Бусато – Петър Занев /к/, Пламен Гълъбов, Валентин Антов, Брадли Мазику - Иван Турицов,Греъм Кери, Евандро да Силва, Петър Занев /к/, Кристиян Малинов, Брадли Мазику, Иван Турицов, Али Соу, Стефано Белтраме, Валентин Антов, Пламен Гълъбов

Треньор: Милош Крушчич

Рефер: Николай Йорданов

Стадион: "Коматево", Пловдив