Локомотив Пловдив е носител на Купата на България за 2019-а година! В историческия изцяло пловдивски финал "смърфовете" надделяха с 1:0 над големия си съперник Ботев. В герой за своя отбор се превърна Ален Ожболт, чийто миг на гениалност в 73-ата минута доведе до единствения гол в двубоя на Националния стадион "Васил Левски".

Така Локомотив стигна до първа Купа на България в историята си. До този момент клубът имаше три трофея във витрината си - шампионската титла и Суперкупата от 2004-а, както и Купата на Съветската армия от 1983 година. След 15-годишната суша обаче най-сетне и Купата е във витрината на отбора, и то след най-сладкия възможен успех - над градския съперник.

С оглед на показаното от двата отбора триумфът на Локомотив изглежда заслужен. Предварително Ботев бе сочен като големият фаворит, но двубоят в София за пореден път ни показа, че в подобни дербита, а и като цяло в последните години във финалите на турнира, да бъдеш фаворит не значи нищо.

Момчетата на Бруно Акрапович изиграха отличен тактически мач. Те бяха по-добрият отбор през първото полувреме, а след почивката използваха шанса си с гола на Ожболт 17 минути преди края. А до въпросния край Локомотив хвърли всичко от себе си в защита. Особено в добавеното време натискът на Ботев бе много мощен и доведе до един куп корнери. Това обаче не бе достатъчно за изравнителен гол. Така за втори път в последните три години Купата отиде в Пловдив, но този път посоката ѝ е квартал "Лаута". А Локомотив получава още една голяма награда - място в Лига Европа през следващия сезон! 

LAP.bg
75 снимки

Първото полувреме на финала премина с леко предимство на Локомотив, който бе отборът с по-опасните атаки, докато при Ботев играта не се получаваше особено. Все пак първото и може би най-добро положение за полувремето бе дело именно на "канарчетата". Той дойде в 7-ата минута, когато центрира отляво на Еберт Кардосо доведе до изстрел с глава на Антонио Вутов фронтално пред Мартин Луков, който обаче мина над вратата.

Малко след това Ожболт се озова в най-изгодната ситуация за Локомотив след извеждане от Момчил Цветанов. Той обаче бе с гръб към вратата и не се ориентира в ситуацията.

Именно Цветанов пък създаваше най-много главоболия за бранителите на Ботев с постоянните си пробиви по лявото крило. Но пък центриранията му така и не доведоха до сериозно положение за гол, тъй като в повечето случаи не намираше негов съотборник.

Ботев пък се отчете с едва един удар в очертанията на вратата. Той бе дело на Вутов в 31-ата минута, когато изстрелът от малък ъгъл не затрудни Луков.

Николай Киров реагира на пробивите на Цветанов и на почивката замени Джонатан Перейра с Филип Филипов. Малко след това пък Феребори Доре влезе на мястото на Еберт Кардосо.

Като че ли поне в началото тези промени имаха положителен ефект, тъй като Ботев започна повече да задържа топката и да създава атаки, които обаче не водеха до сериозни опасности.

Локомотив продължи да изглежда по-острият отбор като в 64-ата минута Стивън Езе бе близо до попадението след удар с глава, който бе брилянтно спасен от Кайзер.

Така се стигна до 73-ата минута и комбинацията, която ще остане завинаги в историята на Локомотив. След дълбок пас от защитата, Димитър Илиев с глава изведе Анте Аралица. Филип Филипов действа прекрасно и с перфектен шпагат изби. Топката обаче остана в Аралица, който изчака и видя връхлитащия Ожболт. А словенецът с гениално докосване с пета вкара покрай Кайзер за 1:0.

Веднага след това Феребори Доре имаше шанс да изравни, но ударът му с глава бе избит от Луков като и напречната греда помогна на вратаря. Изигралият мач под стандартите си Тодор Неделев пък стреля на сантиметри от страничния стълб от пряк свободен удар.

До края на мача Ботев се втурна в отчаяни атаки, довели до един куп корнери, но нищо по-сериозно. Вместо това резервата Бирсент Карагерен бе близо до втори гол за новите носители на Купата на България. Такъв нямаше, но и това бе без значение, защото след 1:0 Локомотив стигна до един от най-големите успехи в историята си.

Ботев Пловдив - Локомотив Пловдив 0:1

0:1 Ален Ожболт 73'

Ботев Пловдив: Даниел Кайзер, Еберт Кардосо (54' Феребори Доре), Кристиан Димитров, Димитър Пиргов, Лазар Марин, Радослав Терзиев (77' Васил Шопов), Тодор Неделев, Джонатан Перейра (46' Филип Филипов), Александър Тонев, Лъчезар Балтанов, Антонио Вутов

Локомотив Пловдив: Мартин Луков, Йосип Томашевич, Димитър Везалов, Милош Петрович (60' Янко Ангелов), Стивън Езе, Ален Ожболт (78' Бирсент Карагерен), Абделхаким Нур Буна, Игор Банович, Момчил Цветанов, Димитър Илиев, Анте Аралица (89' Асен Георгиев)


Отзиви след края на двубоя:

Крушарски: Да са живи и здрави момчетата, да вземат ШЛ

Акрапович: Фантастична победа

Киров: Една грешка реши двубоя

Героят Ожболт: Кой не иска да играе за тези фенове?

Балтанов: Трябва да приемем мъжки загубата

Тунчев: Отвън е по-трудно

Кметът на Пловдив: Купихме бяла и жълта боя за шадравана, ще слагаме бялата

Мартин Луков: Усещането е уникално

Димитър Илиев: Целунати сме от съдбата


Вижте и най-интересните материали преди началото на двубоя: