Левски направи страхотен обрат срещу Ботев Пловдив, от 0:2 до 3:2, подобаващ за почитане на паметта на легендата Георги Аспарухов, който на този 4 май щеше да навърши 75 години.

Левски излезе в мача с ясна мисъл за финала за Купата на България след пет дни и остави инициативата на Ботев, който се възползва по най-добрия начин, за да остане много близо до това да прекъсне серия от 19 поредни мача загуби в София срещу "сините".

Вълнуващият обрат на Левски срещу Ботев в СНИМКИ

75 години безсмъртие, 75 години Гунди

Делио Роси даде шанс на доста от резервите да се изявят в двубоя, за да предпази ключови футболисти, висящи с картони, и просто да даде почивка на други. Това нямаше как да не даде отражение и на терена, където Ботев определено бе по-идейният отбор от самото начало.

Едни последни вълнуващи 20 минути за Левски обаче донесоха обрата и победата за домакините.

Паулиньо стана Играч на мача

Младият талант на Левски Станислав Иванов на два пъти се озова на нелоша позиция, но не успя да даде аванс на "сините" в първите минути. След първия четвърт час натискът на гостите се усили и след няколко пропуснати възможности, те откриха резултата.

В 31-та минута, изведен от Лазар Марин отляво в наказателното поле, Жоао Пауло обработи светкавично топката и я прати в далечния ъгъл на Кръстев.

Втори гол за Ботев падна в рамките на по-малко от 120 секунди. Попадението бе красиво, след като Бризола размина ефектно отдясно защитника си и центрира, а Стивън Петков от упор, от 7-8 метра засече в мрежата.

Ъглов удар донесе най-чистото положение за Левски след головете, като Кабрал центрира добре, Ейолофсон засече с глава, но Кайзер спаси.

Второто полувреме стартира с две промени за Делио Роси, който пусна в игра Паулиньо и Ривалдиньо. Левски имаше превес в първите минути след почивката, но отново Ботев имаше чиста голова възможност в 58-та минута, когато двама на двама, Петков успя да преодолее Белмонт с паса си към Жоао Пауло, но Панайотов се намеси решително преди той да засече и изчисти.

Стивън Петков пропусна да реши мача в 62-та минута, след като получи от Бризола отляво, и точно пред вратарското поле топката му бе избита.

Неприятното за Ботев се оказа контузия на Тодор Неделев, напуснал принудително двайсетина минути преди края на мача.

Паулиньо намали изоставането на Левски в 70-та минута, след като бе оставен непокрит в наказателното поле. Кабрал намери Рошу по десния фланг, а той видя отлично Паулиньо сам на 9-10 метра от вратата и за него остана лесното - да добави в мрежата.

Отново Паулиньо бе в основата и на изравняването, след като бе изведен в наказателното поле, отляво по атаката на Левски, топката му избяга, но Филип Филипов го изрита и Стефан Апостолов отсъди дузпа. Ривалдиньо изпълни и реализира за 2:2 в 85-та минута.

Първите секунди от 90-та минута донесоха и пълния обрат, отново чрез Паулиньо. След първи удар на Кабрал, отразен от Кайзер, топката попадна в Паулиньо и той в центъра на наказателното поле оставен непокрит, стреля точно за 3:2!

Ботев имаше и шанс за един последен отговор, Фелипе Бризола стреля опасно в следващата атака след гола, Кръстев закъсня малко, но за негов късмет топката излезе в аут.

Така победата отново остана за Левски, а след последния съдийски сигнал и красива заря в памет на Георги Аспарухов допълни "синия" празник.

Финалът за Купата на България пряко по NOVA SPORT

Делио Роси: На този ден просто трябваше да победим

Великият Ривалдо идва на финала за Купата

Киров: За пореден път губим в края от пряк съперник

Левски - Ботев Пловдив 3:2 (0:2)
голмайстори: 0:1 Жоао Пауло 31, 0:2 Стивън Петков 34, 1:2 Паулиньо 70, 2:2 Ривалдиньо - дузпа 85, 3:2 Паулиньо 90

стадион: "Виваком Арена Георги Аспарухов", София
съдия: Стефан Апостолов
помощници: Дениз Соколов, Драгомир Милев

жълти картони:
- за Левски: Аймен Белаид, Холмар Ейолфсон, Афонсо Фигейредо
- за Ботев: Стивън Петков, Филип Филипов

състави:
Левски (4-2-3-1): Николай Кръстев - Ивайло Найденов, Холмар Ейолфсон, Аймен Белаид, Афонсо Фигейредо - Васил Панайотов, Нелуц Рошу (79 Илия Юруков) - Йерсон Кабрал, Антони Белмонт, Габриел Обертан (46 Паулиньо) - Станислав Иванов (46 Ривалдиньо)
старши треньор: Делио Роси

Ботев (4-1-3-2): Даниел Кайзер - Филип Филипов, Радослав Терзиев, Димитър Пиргов, Лазар Марин - Серкан Юсеин - Фелипе Бризола, Тодор Неделев (69 Дуде Ндонгала), Диого Кампос - Стивън Петков, Жоао Пауло (65 Лъчезар Балтанов)
старши треньор: Николай Киров

класиране в първа шестица:
1. Лудогорец 32 27 3 2 86:17 84 точки - шампион
2. ЦСКА 32 21 8 3 74:24 71
3. Левски 33 17 9 7 49:22 60
4. Берое 32 15 10 7 42:39 55
5. Ботев Пловдив 33 13 10 10 56:46 49
6. Верея 32 10 6 16 27:54 36