Отборът на Ботев Пловдив посреща Ботев Враца в първа среща от 26-ия кръг – последен от първата фаза в родната Първа професионална лига. Пловдивчани искат да задържат четвъртата си позиция в класирането. Ботев Пловдив има 44 точки в актива си, с 2 повече от петия Берое. Ботев Враца пък е десети в подреждането в Първа лига с 30 точки.

Двубоят Ботев Пловдив – Ботев Враца е в петък, 15-и март от 17.30 часа. Можете за следите развитието на срещата минута по минута в GONG.BG. Също така можете да гледате мача пряко по телевизия DIEMA SPORT и в онлайн платформата PLAY DIEMA XTRA.

Новините от лагера на Ботев Пловдив сочат, че „канарчетата“ могат да картотекират Александър Тонев, тъй като необходимият трансферен сертификат вече е издаден и скоро можем да очакваме Тонев на терена с екипа на пловдивчани.

Александър Тонев игра за последно в българското първенство на 28 май 2011 година при победата на ЦСКА с 3:1 над Академик София. Той има досега 65 мача и 5 гола в бившата А група.

С контузии след мача са Джонатан Перейра, Радослав Терзиев и Антон Карачанаков. Лъчезар Балтанов е наказан, а Антонио Вутов изтърпя санкцията си.

Ботев Пловдив бе безпощаден срещу последните 5 тима в класирането в Първа лига (8-1-0 при голова разлика 21:3, като не спечели единствено последния си мач срещу отбор, намиращ се сред последните 5 тима в класирането – визитата на Дунав, завършила 1:1).

Пловдивчани са и е единственият непобеден през пролетта отбор в Първа лига.

В лагера на Ботев Враца Емил Стоев е възстановен. Треньорът Сашо Ангелов няма кадрови притеснения, като самият наставник призна, че в Пловдив ще може да използва най-доброто, с което разполага.

Не е тайна напрежението, което бе видно между играчите на полувремето при победата срещу Верея, като ясен сигнал за това, което се е случило в съблекалнята, бе реакцията на Даниел Генов при гола, който реализира той през втората част. Тогава обаче Ботев Враца игра несравнимо по-добре и победи с 3:0.

В последните 10 години Ботев Враца няма успех и отбелязан гол срещу Ботев Пловдив - от общо 4 мача във всички турнири в този период – 0-1-3 при голова разлика 0:7. Срещата по-рано през този сезон се игра в Монтана и Ботев Пловдив спечели с 1:0 с попадение на Стивън Петков. В миналия кръг срещу Верея Петър Атанасов пък прекъсна голова суша, продължила 17 поредни мача, като с шестото си попадение подобри головия си рекорд в рамките на един сезон.

Друг любопитен факт преди мача е, че Ботев Враца е с 4 поредни загуби като гост. При всяка от тези визити тимът допусна поне по две попадения във вратата си.

Врачани имат една единствена победа като гост на Ботев Пловдив – 3:1 на 15 септември 1984 година, но загубиха всяка от последните си 4 визити на „канарчетата” в първенството с обща голова разлика 0-16.