В един специален ден и за Левски, и за Ботев, грандът от София постигна важна победа в борбата си за Европа насред тренировъчната база в Коматево. В мач, който се превърна в истинско украшение на 32-ия кръг на Първа лига, "сините" надделяха с 3:1 и се откъснаха недостижими на третата позиция, все още с шансове да се борят за втората. 

В повторния дебют на новия си наставник Георги Тодоров гостите пвоедоха преди пчоивката с гол от дузпа на Станислав Костов, негов първи от такова положение със синята фланелка. Но вездесъщият Тодор Неделев изравни в средата на втората част. 

ИГРАЧ НА МАЧА: СТАНИСЛАВ ИВАНОВ (Левски)

Станислав Иванов: Няма по-хубаво от реализирането на гол

Киров: Левски ни би лековато, ядосан съм

Тодоров: Бихме с агресия, отлични Тиам и Рейш

Божинов: Нека не се заблуждаваме, че сме направили нещо

Балтанов: Тръгнахме да печелим и Левски ни хвана на контри

И когато отборът му налиташе за успеха, получи две тежки крошета в брадичката с късните попадения на Станислав Иванов и Валери Божинов и взе заслужения успех. Този мач се игра в деня, в който феновете на Ботев изпратиха своята легенда Чико Дерменджиев в последния му земен път. Както и на специалната за левскарите дата 4 май, на която е роден друг от символите на българския футбол - Георги Аспарухов-Гунди. 

Чико и Гунди бяха приятели приживе, уважаваха се, а Дерменджиев уважи честванията на 75-годишнината от рождението на Аспарухов преди точно година. И техните наследници на терена ги зарадваха с невероятен мач, в който вложиха всичките си умения, за да направят истинско зрелище в чест на тези две велики фигури. 

Мачът започна с натиск на левскарите, като още в първите минути Станислав Иванов имаше две ситуации, в които обаче не подходи добре и не успя да намери очертанията на вратата. В 8-та минута дойде и първият 100-процентов шанс в мача. 

Тогава Паулиньо направи страхотен пробив по фланга и намери Станислав Костов, който стреля от воле, но топката прелетя в аут. Малко след това срещата беше прекратена за около минута, за да може феновете да почетат паметта на Чико Дерменджиев с ръкопляскания. 

След това "сините" продължиха да налитат опасно и да търсят попадението по-активно. В 12-та минута Станислав Иванов центрира от корнер и качи топката на главата на Мартин Райнов, но ударът му мина на сантиметри встрани от вратата. 

В 18-та минута се случи и най-големият пропуск преди почивката. Тогава Иван Горанов нахлу в наказателното поле и след щастлив рикошет успя да подаде за Паулиньо на около 14-15 метра от вратата, която зееше празна. Но ударът на бразилеца мина над вратата. 

В следващата атака се стигна и до единственото попадение преди почивката. Тогава Станислав Иванов направи пропуск от чиста позиция, защитата на Ботев опита да изчисти, но създаде суматоха, при която топката стигна до Живко Миланов, той нахлу, а Кристиан Добрев го повали с бодичек и с крайно груб шпагат - 1000% дузпа. От 11-те метра Станислав Костов подходи нервно, но вкара 22-ия си гол и Левски поведе с 1:0. 

След това попадение в 20-та минута последва намаляване на темпото и битката се пренесе в средата на терена. Домакините не можеха да правят своите любими контраатаки, разчитаха само на центрирания на Тодор Неделев, които обаче носеха напрежение, но не и реална опасност. 

Най-чистата ситуация за "канарчетата" беше в 33-та минута, когато Неделев проби до аутлинията и центрира успоредно за Феребори Доре, който беше на метър от опразнената врата. Но африканецът не успя да засече и да изравни. 

Така се стигна до последните минути на полувремето, когато домакините на два пъти поискаха дузпа. Първият път беше в 41-та минута, когато Кристиан Димитров се строполи като разстрелян в наказателното поле при едно меле, но реферът Георги Кабаков не видя нарушение. 

Точно преди почивката стана и най-опасната атака на Ботев. Тогава Кристиан Добрев нахлу в наказателното поле след слалом между защитниците на Левски, Деян Иванов го докосна съвсем лекичко, а футболистът на "канарчетата" падна като подкосен. Кабаков беше на сантиметри от ситуацията и категорично даде знак играта да продължи. Така полувремето приключи при гол аванс на Левски. 

Втората част започна равностойно, като "сините" приеха играта малко по-назад, но не позволяваха все пак да се стига до опасности пред Михайлов. А те имаха и най-чистата позиция в тези минути, когато в 50-та Паулиньо направи слалом между трима защитници на "жълто-черните", извоюва си позиция за стрелба, но прати топката високо над вратата. 

В 57-та минута дойде и най-големият пропуск на "канарчетата" в мача до момента. Тогава Тодор Неделев открадна една топка, пробяга половината терен и подаде за Антон Карачанаков на фланга. Той пусна успоредно на голлинията именно за Неделев, но той не успя да засече на 4-5 метра от целта. После атаката продължи, но при втория си удар звездата на Ботев стреля безопасно в ръцете на Михайлов. 

В тези минути Ботев натисна мощно и показа играта, която цяла пролет хвърляше в екстаз феновете. Неделев беше моторът на всичко интересно, центрираше, стреляше, подаваше, но съотборниците му не му помагаха особено. 

И затова той самият взе нещата в свои ръце и изравни в 67-та минута. Тогава започна самостоятелен 40-метров пробив, защитата на Левски стоеше неподвижна, изгледа целия му рейд и в крайна сметка беше оставен да стреля от границата на наказателното поле, откъдето той с премерен изстрел направи безпомощен Николай Михайлов. 

Левскарите реагираха като ужилени и можеха съвсем скоро да си върнат аванса, когато Валери Божинов със страхотен пас намери Паулиньо зад защитата, но той скъси ъгъла си и не можа да застраши сериозно с удара си Даниел Кайзер, който с лекота изби. 

В тези минути обаче Тодор Неделев се беше развихрил за "канарчетата" и вършееше навсякъде по терена. Той продължаваше да е най-опасен за тима си, опитваше от всяка ситуация да създаде голово положение, стреляше отвсякъде, но без късмет. Плеймейкърът явно се беше вдъхновил от емисарите на Фенербахче, които го гледаха в Коматево и със сигурност им е оставил добри впечатления. 

Той създаде поредната опасност пред вратата на Левски в 80-та минута, когато пак със страхотен пробив освободи пространство за Антон Карачанаков. Крилото нахлу и се освободи на позиция, но се полакоми да стреля, вместо да подаде или на Неделев, или на Доре, които бяха на по-добри позиции. И топката прелетя далеч в аут. 

В последните минути на мача домакините бяха по-активни и сякаш само се чакаше моментът, в който ще отбележат победното попадение. И вместо това получиха два жестоки удара от Левски в края и гостите спечелиха мача. 

Първо в 87-та минута Давиде Мариани започна страхотна атака и изведе на скорост Хали Тиам, ганаецът с едно докосване изведе сам срещу вратаря Станислав Иванов и той хладнокръвно преодоля Кайзер за 2:1, за да попари публиката на домакините. 

В последната минута на мача "сините" матираха окончателно противника. Тогава Паулиньо буквално се подигра с цялата защита на Ботев, последните двама ги литна с един финт, за да излезе сам срещу вратаря, но не се полакоми, а пусна на празна врата за Валери Божинов, който нямаше как да сбърка - 3:1 и край на мача. 

Ето и стартовите състави на двата отбора: 

Ботев: Даниел Кайзер, Филип Филипов, Димитър Пиргов, Кристиан Димитров, Лазар Марин, Радослав Терзиев, Лъчезар Балтанов, Тодор Неделев, Васил Шопов, Кристиан Добрев, Феребори Доре;

Резерви: Иван Чворович, Костадин Ничев, Димитър Балинов, Радослав Апостолов, Запро Динев, Антон Карачанаков;

Левски: Николай Михайлов, Иван Горанов, Паулиньо, Живко Миланов, Нуно Рейш, Хали Тиам, Станислав Костов, Деян Иванов, Мартин Райнов, Илия Юруков, Станислав Иванов;

Резерви: Николай Кръстев, Луи Нганиони, Давиде Мариани, Богдан Вашчук, Милош Цветкович, Мартин Петков, Валери Божинов.