През месец май Ботев Пловдив заживя в приказка. За да се стигне до една колкото изненадваща, толкова и заслужен триумф в турнира за Купата на България над тима, превърнал се в хегемон в българския футбол през последните 6 години.

Сякаш, за да докаже, че в спечелването на купата няма нищо случайно, Ботев успя да пренесе формата от края на миналия сезон и в началото на новия и да подари незабравими футболни вечери на своите фенове.

След всички тези епични двубои и големи победи треньорът на тима Николай Киров настояваше за спокойствие. Защото той най-добре знае, че има още много работа преди Ботев да превърне тези резултати в константино представяне. И така – Ботев се върна в реалността след загуба с 0:2 от Маритимо в Португалия – първа за тима в европейските турнири през тази година, която сложи и край на участието в квалификациите за влизане в групите на Лига Европа.

Разбира се, за разлика от смесените чувства, с които бе прието отпадането на Левски например, оценката за представянето на Ботев в Европа е изцяло положително. Наред с победите обаче се видяха и слабостите, които поставят жълто-черните на кръстопът в началото на новия сезон в Първа лига.

Едно от важните неща за жълто-черните беше селекцията. В клуба изглежда се погрижиха за своята защита с привличането на Пламен Димов и Йордан Минев. Факт е обаче, че Ботев няма суха мрежа в Първа лига и е допуснал цели 10 попадения, включително 6 от ЦСКА. Проблемите от напускането на Антонио Вутов, превърнал се бързо във важна част от отбора, се оказаха като летен вирус, а халфовата линия бе укпрепена с идванаето на бразилеца Алваро Юлиано. Макар продажбата на Омар Косоко да изглеждаше предизвестена, дълго време нови лица в атака не идваха. Това се промени в последните дни с привличането на Ндонгала и Стивън Петков, които обаче ще се нуждаят от време, за да започнат да носят точки на новия си отбор.

И с просто око се виждаше, че този отбор не разполага с широчина в състава, за да играе на два фронта – нещо, което призна и Киров след отпадането от Маритимо. Това се видя още на старта в първенството, когато Ботев допусна малко очаквано поражение от Пирин в Коматево без дори да вкара гол. Равенството в последния кръг срещу Берое накара Николай Киров да признае, че отборът му изостава – с мач по-малко жълто-черните са на 7 точки от временния лидер Черно море.

А в последните дни се заговори и за продажба на Тодор Неделев – ход, който ще вкара много свежи пари в касата на клуба, но заплашва да сложи кръст на плановете за новия сезон. Осмицата на Ботев е безспорният лидер на този отбор. Пораснал и помъдрял, той изглежда готов да направи втори опит за футбол извън България.

Наред с грижата за първия отбор, ръководството на жълто-черните има да решава още доста проблеми. За финансови трудности не се говори, но дълго чаканото обяввяване на новия собственик на клуба Георги Самуилов така и не се случва.

От това изказва обаче минаха не една, а две седмици. Голямата болка на жълто-черните привърженици остава стадион „Христо Ботев“. Президентът Ангел Палийски вече аноснира, че парите от европейското участие на Ботев ще отидат иманно за подновяване на строежа, за който обаче са нужни доста повече средства.

Така Ботев Пловдив е на кръстопът. Като отбор – между емоциите от европейското участие и бързото завръщане в реалността. И като клуб – между Коматево, Колежа и Бургас.