Ботев Пловидв взе сладък реванш за загубата си от градския съперник Локомотив по-рано през кампанията и в 18-ия кръг на Първа лига спечели с 2:0 на "Лаута". Двубоят, 108-и в историята на нерешимия спор между големите съперници, завинаги ще остане във фолклора на тези сблъсъци след изключителния шедьовър на Тодор Неделев. "Осмицата" на "канарчетата" беше решаващият фактор в мача, защото първо асистира за попадението на Кристиан Димитров, а после сам реализира нереален гол с прехвърлящ удар от центъра.

Играч на мача: Тодор Неделев

Мачът, който всички под тепетата очакваха с трепет, напълно оправда очакванията, а играчите на Бруно Акрапович могат да съжаляват, че не се възползваха от множеството шансове, които им се откриха. Резултатът поставя под сериозна въпросителна амбициите на "черно-белите" за първата шестица, тъй като загубата беше третата в поредицата от 5 шампионатни срещи без успех. Това остави тима на 9-а позиция с 22 точки, вече на 5 от заветното 6-о място, което в момента принадлежи на Черно море.


Николай Киров: Нямам никакво желание да се разделям с Неделев

Акрапович: Не мога да кажа нищо лошо за отбора си, голът на Неделев наруши всичко 

Героят Неделев: Всеки мач опитвам такива удари 


Ботев от своя страна извлече максимума от неудачния резултат на Берое по-рано през деня. "Жълто-черните" вече са 4-и с 32 точки, на 2 пред заралии.

Горещото начало беше факт, защото още в първата си минута мачът беше прекъснат за кратко, докато пожарникарите изнесат факлите, които полетяха от трибуна „Бесика” към наказателното поле на Даниел Кайзер. Ботев отвърна на терена, като в 4-ата минута Лъчезар Балтанов тества много сериозна рефлексите на Мартин Луков. Капитанът на „жълто-черните” получи твърде много пространство на около 21-22 метра от целта и моментално нанесе бомбен шут към долния десен ъгъл, отразен със сетни сили от вратаря.

Първите десетина минути определено бяха в полза на „канарчетата”, а сетне инициативата постепенно премина в ръцете на домакините. В 16-ата минута много обещаваща атака, която извеждаше Анте Аралица сам срещу вратаря беше спряна със засада, каквото не съществуваше. Димитър Пиргов покриваше острието на пловдивчани, както се видя от телевизионните повторения.

В 22-ата минута вдъхновеният хърватин сътвори може би най-красивият миг за цялото първо полувреме. Той получи топката зад централния кръг и преодоля едновременно двама играчи на Ботев, след което чукна технично покрай Кристиан Димитров и вече нищо не стоеше между него и вратаря Даниел Кайзер. Приближавайки се към вратата, таранът опита да подбере внимателно мига за изстрел и опита да плъзне кълбото ниско покрай поляка, който отлично отрази с крак.

Четири минути по-късно Аралица опита нещо много красиво, след като Вилим Посинкович свали високата топка с глава. Острието шутира директно от въздуха, без значение от дистанцията, която надвишаваше 30 метра. Изпълнението му беше точно, а Кайзер отвърна с ефектен плонж, улавяйки във въздуха.

В 28-ата минута топката влетя в мрежата зад стража на Ботев, но попадението много точно беше отменено от съдиите. Аралица изскочи отдясно и с пас по тревата остави Вилим Посинкович съвсем сам срещу вратаря. Роденият в Сараево атакуващ играч реализира хладнокръвно с първото си докосване и тръгна да се радва, преди да види закономерно разветия флаг от страничния арбитър.

Мигове по-късно домакините получиха друг неприятен „студен душ” – Парвиз Умарбаев получи контузия и не успя да продължи участието си, което наложи включването на Янко Ангелов.

В 37-ата минута се стигна до любопитен миг, когато Тодор Неделев опита да реализира попадение директно от ъглов удар. Вратарят Луков внимаваше и овладя ситуацията, а после в добър тон размаха предупредително пръст към звездата на гостите.

В самото продължение на първата част играчите на Ботев поискаха да бъде отсъдена дузпа, след като при центриране от фланга топката срещна ръката на Абделхаким Буна малко пред вратарското поле на Луков. Тук Станислав Ставров явно прецени, че става дума за неволно действие и остави играта да продължи.

Нулевото равенство много бързо беше нарушено след почивката, а в прегръдките на своите съотборници за втори пореден път се озова централният защитник на Ботев Кристиан Димитров. В 48-ата минута Неделев изпълни по перфектен начин центриране от ъглов удар, отсъден отляво по атаката за неговия тим, а 21-годишният Димитров се промъкна зад гърба на снажния Езе и се извиси, за да засече от упор. Изстрелът му с глава беше много мощен, Луков докосна топката, но не бе в състояние да ѝ попречи да се оплете в мрежата – 0:1.

Локомотив моментално усили натиска си и бързичко натика Ботев в собствената му половина. В тези минути много ясно си пролича колко много зависи играта на „черно-белите” от изобретателността на Посинкович. За жалост неговите съиграчи не се възползваха от шансовете, които 27-годишният хърватин изработи. В 55-ата минута негов успореден пас с пета елиминира и двамата централни бранители на Ботев, с което остави Аралица на позиция за стрелба от границата на наказателното поле. Таранът тъкмо това стори и единствено самопожертвователния шпагат на Джонатан Перейра.

В 63-ата минута влезлият преди малко Бирсент Карагарен също пропусна важна възможност. Посинкович показа техника отдясно, която му позволи да центрира остро към вратарското поле. Топката беше изчистена, но не и извадена извън пределите на пеналта. Карагарен овладя, а последвалият му шут от около 12 метра премина в аут покрай лявата греда.

Така минутите полека-лека ни отведоха към феноменалния гол на Неделев, който от своя страна дойде само секунди след непростим пропуск на Балтанов. Топката бе изпратена високо в центъра, където Афонсо първо безуспешно опита да я запази, а Йордан Минев я върна във владение на гостите. Последва пас към намиращия се на около 3-4 метра в половината на Локомотив Неделев, а той моментално с вярната левачка изпрати убийствен шут по въздуха, за който Луков, а и който да е на стадиона не беше подготвен – 0:2.

Попадението много сериозно прати мача в посоката, която се харесваше на „канарчетата” и гостуващата агитка, но е важно да се спомене, че Локомотив опита всичко в оставащите минути поне да отбележи.  В 74-ата минута голяма грешка на Луков можеше да струва скъпо на „смърфовете” – той опита да спре една висока топката, подадена му назад, а това позволи на Стивън Петков да го притисне. Луков опита да изрита надалеч и улучи тялото на съперника си. За негов късмет кълбото не посети мрежата, а излезе в аут.

Секунди по-късно Бирсент Карагарен почти изненада Даниел Кайзер, след като се озова отдясно на позиция за центриране, но вместо това предпочете да стреля фалцово. Полякът реагира с огромна мъка и все пак боксира топката в корнер.

В 78-ата минута Буна изпълни пряк свободен удар, като насочи високата топка към точката на дузпата. Там Димитър Илиев нанесе коварен параболичен удар, който кацна върху мрежата зад напречната греда.

Четири минути преди края на редовното време чрез Посинкович Локомотив имаше последния си голям шанс. Димитър Илиев спечели топката обратно пред наказателното поле на Ботев, а след това с подканящ пас по тревата я предостави към хърватина. Той моментално шутира с вътрешен фалц, търсейки техничен завършек в долния ляв ъгъл. Определено обаче днес не беше денят за „черно-белите”, тъй като топката почти олющи боята от външната страна на гредата.

В следващия 19-и кръг Ботев се връща у дома, за да посрещне Витоша Бистрица. Локомотив пък ще трябва да търси точки при визитата си срещу Черно море.

ЛОКОМОТИВ ПД – БОТЕВ ПД 0:2

0:1 Кристиан Димитров 48'

0:2 Тодор Неделев 67'

Локо Пд (4-2-1-3): Мартин Луков – Мустафа Абдулахи, Асен Георгиев (59' - Бирсент Карагарен), Стивън Езе, Димитър Везалов – Игор Банович (70' - Елитон Жуниор), Парвиз Умарбаев (32' - Янко Ангелов) – Димитър Илиев /к/ - Абделхаким Буна, Анте Аралица, Вилим Посинкович

Старши треньор: Бруно Акрапович

Ботев Пд (4-2-3-1): Даниел Кайзер – Джонатан Перейра, Димитър Пиргов, Кристиан Димитров, Йордан Минев – Радослав Терзиев, Серкан Юсеин – Тодор Неделев, Лъчезар Балтанов (82' - Васил Шопов), Густаво Афонсо (71' - Стивън Петков) – Антонио Вутов (89' - Кристиан Добрев)

Старши треньор: Николай Киров

Стадион: „Локомотив” (Пловдив)

Главен съдия: Владимир Вълков