Ботев и Черно море са отборите, на които се пада честта да открият програмата на шестия кръг на Първа лига. Пловдивчани приемат варненци по-късно днес, от 18.45 часа. Срещата ще може да проследите с Gong.bg, по GONG PLAY, по DIEMA SPORT и по Дарик радио.

В предходния кръг Ботев направи равенство 1:1 в дербито на Тракия срещу Берое и така с една победа, едно реми и две загуби и с мач по-малко „канарчетата“ имат актив от 4 точки и са 12-о място. „Моряците“ също спечелиха точка в предходния си двубой – срещу Славия (1:1) и продължават да са начело с 11 пункта.

Николай Киров ще може да разчита на всичките си футболисти, с изключение на изтърпяващия наказание Цветомир Панов. Възмоно е новите попълнения Стивън Петков и Дуде Ндунгала да направят официален дебют.

Не така безоблачно изглеждат нещата при състава от морската ни столица, който даде свидни жертви в предишния си мач. Георги Иванов загуби Цветелин Чунчуков и Витиня, а от преди това с травми са Георги Божилов и Мартин Костадинов. Извън групата на Гонзо остана новият украински страж Евгений Боровик.

До момента в елита двата състава са се срещали 97 пъти. Балансът е 40 победи за Ботев, 30 ремита и 27 успеха за Черно море. Головата разлика е 137:102 за пловдивчани.

Ето и някои любопитни факти: 

- Лъчезар Балтанов (Ботев Пд) е вкарал най-много голове за канарчетата точно във вратата на моряците – 4 от общо 18 попадения, има по 3 срещу ЦСКА и Монтана, като нито веднъж не се е разписвал срещу родния си клуб Левски.

- "Жълто-черните" не са се разписали само в един от последните си 10 шампионатни двубоя с моряците – 0:3 на „Тича” на 14 май 2016 г.

- 4 точки след първите 4 мача на ботевци през миналия сезон, какъвто е активът на тима след същия брой срещи и сега, станаха повод за смяната на тогавашния наставник Николай Костов с Николай Киров.

- Португалецът Витиня се контузи още при дебюта си за моряците в миналия кръг, в седемте си сезона в българското първенско той е изиграл едва 42 мача, или средно по 6 на първенство.

- В 4 от петте си мача през сезона Черно море вкара точно по един гол, най-резултатен бе тимът от Варна при гостуване – 4:0 над Верея във втория кръг.

- Черно море подписа с нов вратар – украинеца Евгенин Боровик, въпреки че е тимът в Първа лига, допуснал най-малко голове през сезона – средно по 0,40 на мач, следва Левски със средно 0,50 инкасирани попадения.