Интересна тенденция може да бъде отбелязана в настоящата кампания на Първа лига. Нито повече, нито по-малко от половината ни елитна дивизия се задъхва на домакински терен и все още няма победа.

Цели 7 отбора са без пълен домакински успех! А са изминали вече 6 кръга, не е малко.

Последните 6 отбора в класирането плюс петия в подреждането Берое все още не са взимали три точки накуп. Долната половина на таблицата е капо откъм победи – Витоша, Септември, Ботев, Дунав, Пирин и Славия не са взимали всичките точки нито веднъж.

Ето ги неудачниците на свой терен:

БЕРОЕ: 0:0 с Верея, 1:1 с Пирин, 1:1 с Ботев /3 точки като домакин/

СЛАВИЯ: 1:1 с ЦСКА, 2:3 с Ботев, 1:4 с Берое, 1:2 с Етър /1 т./

ДУНАВ: 1:1 с Берое, 0:0 с Етър, 0:5 с Лудогорец /2 т./

ПИРИН: 0:1 със Септември, 1:1 с Черно море, с Левски 0:3 /1 т./

ВИТОША: с Етър 1:1, с Лудогорец 2:4 /1 т./

БОТЕВ: с Пирин 0:1, с ЦСКА 2:6, с Черно море 1:2 /0 т./

СЕПТЕМВРИ: 0:2 с Дунав, 0:2 със Славия, 0:1 с Берое /0 т./

Както е видно, два от седемте неудачници не са записили дори точка на свой терен, а Септември даже не е вкарал гол. Славия пък драпаше да се върне на „Овча купел“, но там не може да отлепи. Единствената точка на „белите“ е на „Васил Левски“, и то срещу един от фаворитите – ЦСКА. Тоест ефект – никакъв, поне спортно-технически.

Ще каже човек: Пустата ни Първа лига е взела да заприличва на английската Висша лига, където всичко е възможно и всеки може да победи всеки и то навсякъде.

Не, нека да бъдем сериозни! Няма нищо общо между двете.

В България повечето отбори, особено тези с по-малки претенции, обичат да чакат. Отзад за 0:0, а напред - каквото стане, както нерядко казват футболните хора на своя жаргон.

А на собствен терен им е по-трудно да стоят в защита и да контрират. Малко е неудобно пред хората.

Трябва малко повече да нападат, а това не им е по вкуса. Ама хич!

И нека тук да не намесваме чак толкова неутралните стадиони, на които са принудени да домакинстват тимове като Септември и Витоша. Не това е основното. И може би само тимът от Бистрица е изключението от правилото. Костадин Ангелов иска от своите да се надиграват със съперниците, но те просто не могат. Няма класа съставът му. И затова пада тежко. Печели симпатии, но не печели точки.

Останалите са на добре изпитания стар принцип. Отзад за 0:0? Не, напред – каквото стане!