Ботев Пловдив стигна дo инфарктна победа срещу Септември София. Двубоят в Коматево от 15-ия кръг на Първа лига завърши 2:0, но и двата гола дойдоха след 89-ата минута на двубоя. В герои се превърнаха влезлите като резерви Васил Шопов и Иван Василев, които реализираха попаденията и възнаградиха усилията на съотборниците си.

Ботев бе по-силният отбор през целия двубой, но така и не намираше начин да намери вратата на съперника. В същото време пък Септември осъществяваше опасни контри и със сигурност ще съжалява, че не успя да издържи още няколко минути.

За "канарчетата" това бе трета поредна победа у дома, а със спечелените три точки тимът вече има актив от 26 точки, с които е пети, на точка зад Берое, който има мач по-малко. Септември остава на предпоследното 13-о място със 7 точки.

LAP.bg
14 снимки

През първото полувреме Ботев бе по-активният отбор, но това водеше единствено до обходни действия пред наказателното поле на съперника. Удари на практика липсваха като единственото изключение дойде в добавеното време на полувремето. Тогава Тодор Неделев реши да стреля от около 20 метра, а топката мина на сантиметри встрани от вратата.

За разлика от първата част, вторите 45 минути бяха изпълнени с голови положения. Първото такова дойде в 50-ата минута, когато Стивън Петков от чудесна позиция стреля от въздуха, но над вратата. Антонио Вутов също се отчете с изстрел, а увеличаващият се натиск на "канарчетата" в същото време оголи пространства в тяхната половина.

Така в 67-ата минута софиянци можеха да се окажат и напред в резултата. След хубава контра Мирослав Будинов напредна и с петичка върна към Георги Русев. Неговият изстрел бе блокиран, а при рикошета Ишмаел Байду стреля от воле много близо до страничния стълб.

В 79-ата минута пък при нова контра Русев центрира отдясно, а рикошет в крака на Джонатан Перейра замалко не доведе до автогол. Кайзер обаче внимаваше и изби в корнер. В ответната атака пък Стивън Петков направи пореден пропуск от добра позиция, а малко след него Димитър Пиргов бе близо до успеха след опасен изстрел от малък ъгъл.

В последните 10 минути натискът на Ботев стана наистина ожесточен. В 85-ата минута влезлият като резерва Васил Шопов пусна хитро към Лъчезар Балтанов, чийто удар от няколко метра не намери целта.

Все пак усилията на "канарчетата" бяха възнаградени в 89-ата минута като в герой се превърна Васил Шопов. Минев започна головата атака, центрирайки надясно в наказателното поле към Тодор Неделев. Изглеждаше, че топката ще бъде избита от Иван Стоянов, но той направи груба индивидуална грешка като я остави да мине покрай него. Неделев се възползва моментално и пусна към Шопов, който от близко разстояние засече с бедро и реализира за 1:0.

Септември се хвърли в нападение, но това не доведе до нищо добро. Контра на Ботев доведе до разбъркване, при което Стилиян Николов изби изстрел с ръка пред голлинията. Това доведе до директен червен картон и дузпа за Ботев. Антонио Вутов застана зад топката, но уцели левия страничен стълб. Атаката обаче продължи и при втория си удар юношата Иван Василев успя да преодолее Янко Георгиев. Така с първия си гол в професионалния футбол Василев оформи крайното 2:0.