Мачът на мачовете на 3-ия кръг между Левски и Ботев Пловдив на "Герена" оправда абсолютно всички очаквания за зрелище и качество. Двата тима по принцип правят страхотни мачове с множество красиви изпълнения и в София в понеделнишката вечер не беше по-различно. 

"Сините" надделяха с 3:1, като всичките попадения бяха превъзходни. Но освен това двата тима предложиха още множество зрелищни моменти на около 5000 зрители по трибуните и определено те си тръгнаха доволни от видяното в това дерби. 

ИГРАЧ НА МАЧА: ДАВИДЕ МАРИАНИ (Левски)

Хубчев: Не се и съмнявах, че момчетата ще дадат такъв отговор

Желко Петрович: Показахме добри неща, но класата на Мариани ни уби

Вутов: Не си вкарахме положенията, не е моя работа да коментирам съотборници

Давиде Мариани направи поредния си невероятен мач от началото на сезона, като наниза две прекрасни попадения за победителите. Между неговите голове Еберт Кардосо с не по-малко красиво изпълнение беше изравнил с последния удар за първото полувреме. 

В заключителните минути на мача Иван Горанов сложи финалния щрих на този страхотен мач и подпечата трите точки за тима си. Така Ботев продължава да няма победа на "Герена" вече 22 години, а за това време е взел една-единствена точица, при това едва миналия сезон в мач без особено значение. 

Първата част на мача беше истинско зрелище. Тя започна страхотно, като още в 1-та минута гостите имаха претенции за дузпа. Тогава след едно центриране от корнер на Тодор Неделев се стигна до дърпане в наказателното поле, като Мартин Райнов дръпна за фланелката Кристиан Димитров, но реферът Никола Попов не посочи бялата точка. 

Малко след това пловдивчани имаха нова възможност да открият, като Тайлон беше изведен със страхотен пас зад защитата, напредна, но си затвори ъгъла и изстрелът му се озова право в тялото на Милан Миятович и попадение нямаше. 

Почти веднага след това "сините" отговориха, като Живко Миланов качи топката на главата на Станислав Иванов със страхотно центриране, но изстрелът на младока беше слаб и не намери очертанията на вратата. Голът обаче "се печеше" и той стана факт в 10-та минута. 

Тогава Давиде Мариани получи топката вдясно на наказателното поле, огледа се и видя излезлия Георги Аргилашки и без забавяне стреля. Кълбото рикошира в тялото на защитник и стана неспасяемо и препарира вратаря за 1:0. 

"Канарчетата" можеха да изравнят почти светкавично. Тодор Неделев с прекрасен пас изведе Тайлон за пореден път зад защитата, той напредна и си изработи добра позиция за стрелба, но изпълнението му беше под всякаква критика и топката мина високо над вратата. 

След това левскарите продължиха да задържат топката, да атакуват по-смислено и интересно, но се ограничаваха с далечни изстрели. При тях на два пъти сантиметри лишиха Паулиньо да удвои, а и Мариани с малко не успя да наниже второ попадение. 

Гостите постепенно се отърсиха от мудността и имаха нова възможност да изравнят в 33-та минута. Тогава Еберт Кардосо направи невероятен пробив и центрира успоредно на голлинията, където на метър от нея непокрит беше Тайлон. Той обаче не успя да засече и лиши тима си от изравнително попадение. 

Нов шанс за Левски имаше в 39-та минута, когато Давиде Мариани отново пробва от далечна дистанция да се разпише, но топката мина на сантиметри от сглобката. Всичко се развиваше към край на полувремето с аванс за "сините", но Еберт Кардосо не мислеше по този начин. 

С последния удар в полувремето Ботев изравни, когато Тайлон свали топката за сънародника си при едно центриране отляво на наказателното поле, тя му дойде от ждроб и последва мощен изстрел по диагонала, забил се неспасяемо за Миятович до дясната му греда - 1:1. Веднага след това Никола Попов сложи край на полувремето. 

Втората част протече при същия зрелищен футбол. Малко след подновяването на играта домакините поведоха отново. Тогава се стигна до фаул пред наказателното поле срещу Паулиньо в 51-та минута и зад топката застана Давиде Мариани. Швейцарецът по невероятен начин завъртя топката над стената и направи безпомощен Аргилашки за 2:1. 

Последва истинска канонада пред вратата на гостите, които в тези минути бяха "гроги". В 53-та минута Мариани по страхотен начин изведе Станислав Иванов сам срещу вратаря, но младокът се разколеба и стреля слабо, а Аргилашки изби с крак. 

Пак младокът можеше да реши всичко с трети гол в 56-та минута, когато беше изведен пак сам срещу вратаря, този път с 60-метров пас от Милан Миятович, който беше подценен от защитата на Ботев и двама защитници се наведоха, позволявайки на Иванов да излезе сам срещу Аргилашки, но той пак трепна и би слабо, правейки стража герой. 

В ответната атака се стигна до бърз пробив по левия фланг от Паулиньо, който на скорост трудно може да бъде спрян, влезе в наказателното поле и стреля мощно, но пак Аргилашки беше на мястото си и отрази тази опасност. 

Постепенно гостите вдигнаха оборотите и имаха шанс да изравнят в 67-та минута. Тогава влезлият като резерва Антонио Вутов със страхотен пас намери другата резерва Марко Перван пред вратарското поле, но ударът на хърватина мина на сантиметри от гредата. 

Левски беше близо до третото попадение в 73-та минута. Тогава Станислав Костов беше изпуснат в наказателното поле и стреля от около 12-13 метра, но топката за негов малшанс срещна страничната греда и статуквото се запази. 

И тъкмо когато "канарчетата" бяха понадигнали глави във финален натиск, те бяха посечени грубо и безцеремонно от Иван Горанов. В 80-та минута левият бранител се разписа за 3:1, като огромната заслуга за попадението беше на Костов. 

Топреализаторът на миналия сезон направи страхотно двойно подаване с Горанов и го изведе на чиста позиция, последва удар с външен фалц, топката мина под крака на Георги Аргилашки и резултатът стана 3:1. След това мачът просто се доиграваше. 

В крайна сметка трите точки останаха на "Герена" и така домакините продължават със 7 точки след три кръга. Ботев пък е с една победа, едно равенство и една загуба, но определено момчетата на Желко Петрович показаха красив футбол и ще са един от факторите през сезона. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Левски: Милан Миятович, Живко Миланов, Иван Горанов, Янис Каргас, Нуно Рейш, Мартин Райнов, Хали Тиам, Паулиньо, Станислав Иванов, Давиде Мариани, Дени Алар;

Резерви: Николай Михайлов, Деян Иванов, Илия Юруков, Станислав Костов, Насиру Мохамед, Франко Мазурек, Ивайло Найденов;

Ботев: Георги Аргилашки, Филип Филипов, Кристиан Димитров, Димитър Пиргов, Еберт Кардосо, Филип ван Арнем, Лъчезар Балтанов, Кристиан Добрев, Александър Тонев, Тодор Неделев, Тайлон;

Резерви: Янко Георгиев, Костадин Ничев, Антонио Вутов, Станислав Шопов, Радослав Терзиев, Марко Перван, Лазар Марин.