Локомотив се изправя срещу Ботев в дербито на Пловдив от 18-ия кръг на Първа лига. Този мач можете да гледате от 17:30 часа в ефира на DIEMA SPORT, както и онлайн на платформата ни PLAY DIEMA XTRA. За вас ще го следим и минута по минута на GONG.BG.

Двата тима влизат от различни позиции в тази винаги зрелищна битка. Локомотив Пловдив няма победа в последните четири мача. В същото време Ботев редува силни със слаби изяви.

"Канарчетата" със сигурност влизат в по-добро настроение в дербито, след като удариха с 4:1 Берое, който е един от преките им съперници за четвъртото място.

Локомотивци обаче пазят по-добрите спомени от последното дерби. С 1:0 в Коматево в предишното дерби на Пловдив Локо Пд отново успя да излезе напред в общия баланс на мачовете с градския си съперник, като вече има 39 срещу 38 победи в 107 шампионатни двубоя. За последно "железничарите" имаха предимство в дербито под тепетата след 2:0 на „Лаута” на 20 ноември 2016 г.

В предишното градско дерби на 18 август т.г. след близо 9-годишна пауза Димитър Илиев вкара третия си гол във вратата на Ботев Пд с цената на 3 точки за "железничарите". Сега той със сигурност ще иска отново да порази вратата на съперника. 

Мачът ще е по-специален и за още един "смърф". Защитникът на Локо Пд Асен Георгиев е пред своя стотен мач в Първа лига. Дебютът му беше на 11 август 2012 г. с екипа на Ботев Враца при загубата с 0:4 от Берое в Стара Загора.

Колкото до Ботев, тимът не се чувства особено комфортно на стадиона на градския съперник. "Канарчетата" имат 4 победи в 22-те шампионатни дербита, играни на „Лаута” (без в сметката да влизат два служебни резултата), 6 от мачовете завършиха наравно, а победите на локомотивци на техния стадион са 12.

Всички погледи на "жълто-черната" част на Пловдив ще са вперени в голямата звезда Тодор Неделев. Той има 3 гола срещу градския съперник Локомотив. Първите два бяха отбелязани на „Лаута” при дебюта му в сблъсъка на 4 ноември 2012 г. за 2:2. Лидерът на "жълто-черните" обаче няма гол в последните 7 срещи в първенството за отбора си.