Арсенал е на финал в Лига Европа. „Топчиите“ записаха победа с 4:2 над Валенсия в полуфиналния реванш в надпреварата и след общ резултат от двата мача 7:3 си гарантира място в битката за втория по престиж трофей на Стария континент.

В реванша на стадион „Местая“ Пиер-Емерик Обамеянг бе с основен принос за успеха на „артилеристите“ и направи истинско шоу за феновете на лондончани. Нападателят реализира хеттрик, а Александър Лаказет добави едно попадение. И двата гола за домакините отбеляза рожденикът Кевин Гамейро. 

Така, ръководен от бившия наставник на Валенсия - Унай Емери, Арсенал си осигури място в решителния сблъсък в Баку (Азербайджан) на 9 май, където ще спори с Челси. „Сините“ елиминираха Айнтрахт с дузпи. 

Валенсия владееше повече топката през първото полувреме и по-често поглеждаше към вратата на „топчиите“. Натискът на „прилепите“ даде резултат и те поведоха след 11 минути игра. Отговорът на лондончани обаче не закъсня и само 6 минути по-късно, при втория си удар в рамките на вратата, „артилеристите“ изравниха.

Валенсия и Арсенал

източник: Gulliver/Getty Images

Възпитаниците на Марселино стартираха активно, а опитите им да намерят ранно попадение и впоследствие да търсят обрат бяха увенчани с успех. Родриго показа чудесен поглед върху играта в 11-ата минута. Той проби отляво, спря за миг и пусна изненадващ за отбраната на гостите пас към нахлуващия Кевин Гамейро, който овладя прецизно и с изстрел по земя леко под диагонал прати топката в долния ляв ъгъл на Петър Чех – 1:0.

Повели в резултата, испанците продължиха да натискат. Шансове на два пъти се разкриха пред Родриго, чиито опити обаче не сполучиха.

Така в 17-ата минута, играчите на Арсенал се възползваха максимално от грешка на домакините. Пиер-Емерик Обамеянг овладя пред пеналта подаване отстрана на Александър Лаказет и с удар от дъгата направи 1:1.

Мачът продължи да се развива двуостро, а в 39-ата минута Обамеянг пусна хитър пас към Александър Лаказет, който от вътрешността на наказателното поле не успя да намери целта.

Вторите 45 минути започнаха по отличен начин за англичаните. Домакините допуснаха грешка в опасната зона пред наказателното поле и загубиха владение върху топката. В последствие Лукас Торейра подаде към Лаказет, който овладя на границата на наказателното поле, след това си поведе, успя да се завърти и стреля за пълния обрат – 2:1.

„Прилепите“ обаче не се отказаха и след добра атака в 58-ата минута, Родриго комбинира с рожденика Гамейро, който оформи 2:2.

Двубоят продължи да се развива в динамично темпо, а възпитаниците на Унай Емери отново излязоха напред в резултата. В 69-ата минута Мейтланд-Найлс намери пространство пред себе си и напредна по десния фланг, майсторски се освободи и центрира при близката греда. Там дебнеше Обамеянг, който от близка дистанция направи 3:2.

Оба-Оба оформи своя хеттрик в 88-ата минута. Хенрих Мхитарян комбинира много добре с него и така нападателят оформи крайното 4:2.

Валенсия и Арсенал

източник: Gulliver/Getty Images

След последния съдийски сигнал на терена напрежението ескалира, а играчите на двата състава се спречкаха. В основата на получилите се неприятни сцени бяха Габриел Паулиста и Гарай, които влязоха в разправия с Мейтланд-Найлс и Лаказет.

Феновете на "Местая" освиркаха Йозил, той отвърна с жест

Ето и стартовите състави: 

Валенсия (4-4-2): Нето – Гая, Габриел, Гарай, Пичини – Гедеш, Коклен, Парехо, Вас – Гамейро, Родриго

Треньор: Марселино

Арсенал (3-4-3): Чех – Монреал, Сократис, Кошчелни, Мейтланд-Найлс, Джака, Торейра, Колашинац – Лаказет, Йозил, Обамеянг

Треньор: Унай Емери

Стадион: „Местая“, Валенсия (Испания)

Главен съдия: Дани Маклий (Холандия)