Националният тим на Англия спечели третото място в първото издание на турнира Лига на нациите. Отборът на Гарет Саутгейт победи трудно Швейцария в „малкия финал” на надпреварата след изпълнения на дузпи.

В редовното време и продълженията мачът приключи без голове, но при изпълнението на наказателни удари, англичаните показаха по-здрави нерви.

В герой за „трите лъва” се превърна вратарят Джордан Пикфорд, който бе пети избор за изпълнител от бялата точка и реализира по безкомпромисен начин. Именно той хвана дузпата на Йосип Дръмич и осигури победата с 6:5 за островитяните.

По-късно тази вечер е финалът на турнира, в който един срещу друг излизат тимовете на Португалия и Холандия.

След доста слабо първо полувреме, в което чистите възможности пред двете врати липсваха, Англия все пак успя да стигне до добър шанс, създаден от защитника на швейцарците Фабиан Шар, който едва не си отбеляза автогол.

В края на редовното време англичаните стигнаха до гол чрез Калъм Уилсън, но той бе отменен след използването на VAR. Попадението бе отменено заради нарушение на футболиста на Борнемут в нападение.

Така мачът влезе в продължения, в които възпитаниците на ГАрет Саутгейт доминираха, но въпреки това отново не успяха да преодолеят швейцарската врата. Рахийм Стърлинг бе най-близо до гол, след като стреля от пряк свободен удар, но топката срещна напречната греда.

Все пак при изпълненията на дузпите англичаните бяха безгрешни и в крайна сметка триумфираха. За островитяните точни от бялата точка бяха Хари Магуайър, Рос Баркли, Джейдън Санчо, Рахийм Стърлинг, Джордан Пикфорд и Ерик Дайър. За Швейцария вкараха последователно Стивън Зубер, Гранит Джака, Аканджи, Кевин Мбабу и Фабиен Шер, за да дойде фаталния пропуск на Йосип Дръмич.

Швейцария - Англия, Лига на нациите

източник: Gulliver/GettyImages