Джон Хигинс демонстрира изключителна класа и характер, за да достигне до четвъртфиналите в тазгодишното издание на Световното първенство по снукър, което по традиция се провежда в шефилдския театър Крусибъл. Четирикратният световен шампион елиминира Марк Алън с 13-12 фрейма в най-драматичния сблъсък от началото на шампионата.

„Вълшебника от Уишоу“ изоставаше с 11-12 и спечели оспорвана 24-а партия, преди да обърне „Пистолета“ в решителния фрейм, след като губеше с 0-62 точки. Алън бе на два удара от място в последните осем на турнира, но сбърка червена с механичния мост. Хигинс започна обрата с великолепен дабъл, а след това вкара и много рискова червена топка, преди да довърши съперника за епичния успех.

В спор за място на полуфиналите шотландецът ще играе с Кайрън Уилсън, след като „Воина“ се разправи с дебютанта Джо О‘Конър за крайното 13-6.

Стюарт Бингам пък е следващият съперник на седемкратния световен шампион Рони О‘Съливан. Първенецът на планетата от 2015 удържа Джак Лисовски за крайното 13-11. Именно преди девет години „Бинго“ повали О‘Съливан на същия етап от турнира по пътя към дебютната си световна корона.

Така бяха оформени и всички 1/4-финални двойки в Крусибъл. Програмата стартира с два мача от 12:00 часа българско време – Дейвид Гилбърт срещу Стивън Магуайър и Джъд Тръмп – Джак Джоунс. Следобед от 16:30 са първите сесии на срещите Бингам – О‘Съливан и Уилсън – Хигинс.