Един от най-големите любителски турнири по тенис – Sofia Masters 1000, завърши. След над 30 дни сериозни мачове на кортовете на Националния тенис център 110 участника, то те трябваше да определят кой измежду тях е най-добрият. Стартът на турнира беше даден на 6-и юни и той да завърши 20 дни по-късно, но времето в столицата отложи надпреварата с две седмици.

Именно метеорологичните условия направиха така, че миналогодишният победител от Полша Матеуш Ейсмонт да не може да вземе участие, тъй като трябваше да се върне към родината си именно на 26-и, когато надпреварата беше подновена. Така останалите участници получиха шанс.

Sofia Masters 1000

източник: Interactive Tennis ITL

На неговото място пък влезе Димитър Първов, който нямаше загуба от далечната 2012-а година, но това се промени на осминафинала, след като получи контузия и бе победен от Едиз Батран. Друг играч, който успя да се включи, благодарение на времето, беше младокът Мартин Боршуков.

Той се представи блестящо като на 1/8-финалите отстрани водача във временното класиране Саркис Харалампиев. След това малко не му достигна да елиминира финалиста през 2021-а година Светослав Стоичков. Срещата между двамата беше изключително качествена за дошлите да я гледат на живо на БНТЦ.

Първата част беше спечелена сравнително лесно от перничанина, но във втората част играта беше яростна за всяка една точка. Тогава Боршуков надделя, след като спечели с тайбрек.

След загубения сет пък Стоичков беше официално предупреден от главния рефер Елена Андонова на два пъти, като при следващо такова щеше да загуби точка от актива си. Той съумя да се събере и се наложи с 6:3, 6:7, 6:3 над своя съперник и продължи напред. За разлика от четвъртфинала, то на полуфинала Светльо не срещна проблеми и срази в два сета Иво Боджаков и за втори пореден път се класира за финалния мач.

Sofia Masters 1000

източник: Interactive Tennis ITL

В долната половина от схемата също беше вълнуващо, като още на осминафинала се срещнаха двукратния първенец Едиз Батран и Димитър Първов, който се завърна след дълга пауза от кортовете. Двамата направиха солиден мач, който беше спечелен от Батран с по един пробив. За съжаление, във втория сет Първов усети болка в китката и прецени, че е по-добре да приключи участието си и така Батран продължи за мач срещу Марк Хаджижеков.

В тази среща Марк доминираше, но в началото на втория сет мачът беше прекъснат поради дъжд при резултат 3:1 за Хаджижеков. При подновяването на следващия ден Едиз започна добре и стигна до три възможности за връщане на пробива. Той не успя да го стори, след което загуби и пропусна да запише името си със златни букви в историята на Мастърса като първият състезател, печелил турнира три пъти.

Марк се изправи на полуфинала срещу Боян Петков. Мачът започна отлично за №2 в схемата, който спечели с 6:3 първата част. В началото на втория гейм Хаджижеков получи контузия на дланта на силната си ръка, което му попречи да запише дори гейм, губейки на 0. Боян се възползва от този факт и се класира изненадващо за първи път на финал от сериите на Интерактив Тенис срещу Светослав Стоичков.

Sofia Masters 1000

източник: Interactive Tennis ITL

Двамата имаха един мач помежду си от чалънджър-сериите през 2020-а година, когато Стоичков победи по убедителен начин съперника си. Така дойде отлична възможност пред Петков да вземе реванш. Светльо започна много добре мача, а дори и късметът беше на негова страна и поведе с 4:1. Тогава Боян се посъвзе от първоначалния шок и изравни играта, но силите му стигнаха до третия гейм за него, след което дойде нов пробив от Стоичков, който от своя страна затвори сета при 6:3.

Втората част продължи по тертипа на първата, като Стоичков стана седмият различен играч, печелил Мастърс 1000.

Финалният мач пък беше веднага след края на магнетичния сблъсък и финал на Уимбълдън между Новак Джокович и Ник Кириос.

Sofia Masters 1000

източник: Interactive Tennis ITL

Над 30 любители на тениса от София и Перник бяха на трибуните, за да подкрепят двамата тенисисти и направиха страхотна атмосфера. Двамата бяха наградени от изъплнителния директор на Интерактив Тенис – Ивайло Цанков. С второто си място Петков спечели 600 точки за годишната ранглиста, които могат да бъдат много важни за финалния мастърс в края на годината. Освен тях, той получи подаръци от Борн и 200 лева от Интерактив Тенис за спортна екипировка. Шампионът си гарантира 1000 точки за годината, с които дава силна заявка за участие на финалите и 300 лева за спортна екипировка от Интерактив Тенис.

По време на церемонията Цанков благодари на домакините и партньорите, заради които този турнир се проведе за пореден път. Така Мастърс-а приключи, но турнирите на Интерактив Тенис продължават, а от днес започва категорията за начинаещи  и играчи, които правят своите първи стъпки. Домакин на шестия вечерен турнир е столичният комплекс 1882.