Ботев Пловдив обяви официално привличането на Антъни Уджа. 33-годишният нападател пристига на „Колежа“ с впечатляваща визитка, като има над 100 мача в Бундеслигата. 

Уджа е преминал през отборите на Майнц, Кьолн, Вердер Бремен, Унион Берлин и Айнтрахт Брауншвайг, откъдето пристига в България.

Той има 136 двубоя и 30 гола в Бундеслигата, 114 срещи с 37 попадения във Втора Бундеслига и 24 мача и 7 гола за Купата. Уджа е изиграл и 7 двубоя за националния тим на Нигерия.

„Възхитени сме от възможността да приветстваме Антъни Уджа в Ботев Пловдив. Той носи със себе си изобилие от опит от топ нивата на немския футбол, като във визитката си може да се похвали с двубои както в Бундеслигата, така и във Втора Бундеслига. Неговите доказани футболни качества и способността му да бележи със сигурност ще ни помогнат да се подобрим“, заяви спортният директор на Ботев – Артур Платек.

„Уверени сме, че Антъни ще ни помогне с головете си и ще се представя на топ ниво. Знаем още, че опитът му ще е безценен за нас и извън терена. Заедно с Ивелин Попов той ще напътства младите и ще споделя знанията си, за да могат те разберат по-добре какво се иска в най-добрите първенства в Европа. Нямаме търпение да видим приноса му както на терена, така и извън него. Развълнувани сме“, коментира още той.

Нападателят е роден на 14 октомври 1990 и играе за Абуджа и Уори Уулвс в родината си. Първият му европейски клуб е норвежкият Лилестрьом, където остава до лятото на 2011 година. Той си осигурява трансфер и дебютира в Бундеслигата през август 2011 с Майнц. Идва период под наем в Кьолн, след който правата му са откупени от „козлите“.

Футболният му път го отвежда от Кьолн във Вердер Бремен с трансфер на стойност 4.50 милиона евро, а през 2016 китайският Ляонин плаща 11.50 милиона евро за правата му. През лятото на 2019 Уджа се завръща в Европа, за да започне втория си период в Майнц. В Германия той се подвизава още в Унион Берлин и Айнтрахт Брауншвайг, където играе до края на изминалия сезон.