Станимир Стоилов бе представен официално като новия старши треньор на Ботев Пловдив. Специалистът даде своята първа пресконференция в качеството си на наставник на „канарчетата“ на стадион „Христо Ботев“, като заяви, че иска тимът му да играе добре в Европа, а не само да бие в България.

Мъри призна, че все още не е имал време да разговаря с всички, които евентуално ще влязат в щаба му.

Ето какво заяви Мъри Стоилов при представянето си:

Изключително съм радостен и мотивиран да приема предизвикателството Ботев Пловдив. Наясно съм напълно с историята, традициите, успехите на Ботев Пд. Знам какво изисква този клуб в исторически план. Ще отговоря на това предизвикателство с работа, не съм човек на големите приказки и обещания. Поканили са ме за да работя, по най-добрия начин.

Знам пътя, по който трябва да се развива всеки един клуб. Имам опита, а и резултати и успехи, най-вече когато се работи в дългосрочен план. Имал съм и привилегията да работя с доста треньори от Ботев Пд, колеги и противници. Гостувал съм доста пъти на този негостоприемен стадион за противниците.

Знам какъв път извървяха феновете на Ботев, за да освободят клуба от проблемите, които имаше. Знам, че Ботев трябва да играе атакуващ футбол, който да радва хората. Не желая да коментирам какво е било преди мен, защото уважавам Ферарио прекалено много и като колега и като бивш треньор на Ботев. Имало е проблеми, за това съм поканен. Идвам с отворено сърце и очи за работа. Мога да обещая на всички работа и честност.

Ако работим всички и сме единни, Ботев може да постигне добри неща. Трябва време и търпение. А от нас – треньори и футболисти – постоянство. Искам от играчите да са професионалисти. Искам да променят отношението си към работата.

Не обичам да водя битки извън терена. Трябва да имаме колегиално отношение към съдии и противници. Искам да изградим стил и начин на игра. Който играе правилен футбол, рано или късно постига резултати. Не обичам футбол на надлъгване. Искам да отборът да играе добър футбол. Може да загубим даден мач, но няма да изневеряваме на нашето верую. А именно да играем атакуващ футбол.

Процесът е дълъг и тежък. В моята кариера в другите български клубове, винаги съм печелил трофей или трофеи. Така че не си поставям в срока на договора друга цел освен трофеи за Ботев.

Имам желание Ботев да направи прилично представяне в Европа. Не съм тук да побеждавам само в България. Искам Ботев да бъде отбор, който да играе и в Европа. Но това не може да стане от днес за утре.

Моите футболисти трябва да знаят, че думата „дисциплина“ е закон – по отношение към тренировките, към самата игра, в отношението между футболистите, към ръководството, към феновете. Нямам желание моите играчи да са приятели извън терена, но искам да са професионалисти на терена.

Нямах достатъчно време, за да разговарям с всички хора, които искам да взема в екипа си. Имам идеи в главата си. Искам лично да говоря с всеки. Когато сме готови, ще обявим. Искам щаб, който разбира моите идеи, и най-вече разбира идеите за развитието на клуба