Отборите на Черно море и Ботев Пловдив откриват програмата на 34-ия кръг на Първа лига. Двата тима излизат един срещу друг в мач по-скоро за честта си. „Моряците” заемат шестото място в таблицата, докато Ботев е пети. Разликата между двата тима обаче е само две точки.

Мачът между Черно море и Ботев може да наблюдавате в пряко предаване по DIEMA SPORT, както и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. В Gong.bg пък може да намерите всички голове, както и всяка спорна ситуация в срещата.

Началният час на срещата на стадион „Тича” е 15,30.

Домакините от Черно море загубиха пет от седемте си срещу в Топ 6 до този момент, но ще се опитат да запишат нов успех над Ботев, който претърпя крах във финала за Купата на България и загуби от градския съперник Локомотив Пловдив.

Срещата за „моряците” със сигурност пропуска Стефан Станчев, който е наказан, докато Радослав Василев и Георги Божилов продължават да лекуват травми.

Защитникът на варненци Виктор Генев пък получи първата си повиквателна за националния отбор, при първия избор на новия селекционер Красимир Балъков. Освен Генев, от Черно море бяха повикани още ветеранът Георги Илиев и Мартин Минчев.

Футболистите на Черно море със сигурност ще се опитат да се реваншират пред собствените си фенове заради загубите от ЦСКА и Левски в последните два кръга, в които инкасираха цели осем гола.

В лагера на Ботев Пловдив настроението е доста минорно, предвид загубата от Локомотив Пловдив през седмицата и загубения финал за Купата. Феновете на тима не останаха длъжни на собственика Георги Самуилов заради случващото се с клубния стадион „Христо Ботев”. В същото време пък стана ясно, че Георги Аргилашки се превръща в първото ново попълнение на тима за новия сезон.

Ето и фактите преди мача между Черно море и Ботев Пловдив:

Черно море

- Мартин Костадинов е пред своя 50-и мач в Първа лига, като всички досегашни са с екипа на моряците. Защитникът дебютира в елита на 9 март 2014 г. при победата с 4:0 при гостуване на Любимец. Единственият му гол е срещу Левски при 2:2 на „Герена” на 31 май 2017 г.

- Мартин Минчев също ще запише 50-и мач в елита. Националът направи асистенции и срещу ЦСКА, и срещу Левски в последните 2 кръга и има вече 5 в сметката си през сезона, като отстъпва в тима единствено на Георги Илиев с 6 голови паса

- в плейофната фаза запази вратата си суха единствено срещу Ботев Пд – при 2:0 като гост на 13 април

Ботев Пд

- Николай Киров ще запише юбилейния си стотен шампионатен мач начело на тима. Дебютът му като старши-треньор на канарчетата бе на 27 август 2016 г. при домакинската победа с 2:1 над Нефтохимик, а балансът под негово ръководство е 42 победи, 23 ремита и 34 загуби

- след 0:0 в предишния шампионатен мач на „Тича” на 10 март т.г. Даниел Кайзер запази вратата си суха само в един от 12-те мача на пловдивчани във всички надпревари – при 2:0 над ЦСКА в първенството на 29 април

- завърши наравно и трите си последни визити във Варна – 1:1 на 11 март 2017 г., последвано от две нулеви ремита на 2 декември 2017 г. и на 10 март 2019 г.

БАЛАНС

В Първа лига: 102 мача, 29 победи за Черно море, 32 равенства, 41 победи за Ботев Пд, голова разлика 140-107 за Ботев Пд

Черно море като домакин: 50 мача, 22 победи за Черно море, 20 равенства, 8 победи за Ботев Пд, голова разлика 66-40 за Черно море