Ботев посреща Лудогорец в мач, който може да даде отговор на куп въпроси, свързани с борбата за титлата. И най-вече - ще успеят ли "канарчетата" да станат отборът, който спира хегемонията на разградчани в българския шампионат.

Можете да следите развитието на двубоя от 18 часа минута по минута в GONG.BG.

Също така можете да го гледате пряко телевизия DIEMA SPORT 2, онлайн платформата PLAY DIEMA XTRA и по Дарик радио.

В този мач обаче "жълто-черните" влизат с наведени глави. Те са в серия от четири поредни поражения във всички турнири, а имат само една победа от последните си 11 двубоя. И няма как да не са в минорно настроение.

Но и опонентът им не е в особено приповдигнат дух. Колкото и рядко да се случва, "орлите" нямат победа в четири поредни мача, а ако искат да станат шампиони, трябва да прекратят тази серия моментално.

Домакините са в състояние на свободно падане и рядко бележат попадения напоследък. Много трудно наставникът Николай Киров ще успее да изтрие огорчението им от загубения финал за Купата на България.

Но и в Лудогорец има куп проблеми. С наказания са Абел Анисе и Драгош Григоре, а контузени са Марселиньо и Вандерсон. Лукас Саша напуска след края на сезона и едва ли ще получи шанс за изява.

Определено и двата тима не са в най-доброто си състояние и точно затова битката ще бъде решена от характерите. Въпросът е кой желае по-силно победата и иска да излезе от тежката ситуация, в която се намира сега.

Иначе статистиката сочи предимство на Лудогорец в преките двубои, а от началото на сезона "канарчетата" нямат нито една победа над шампионите. Те могат да се похвалят само с един хикс, при това на "Лудогорец Арена".

А дали тази тенденция ще продължи и в този кръг в Коматево, предстои да разберем. Но Лудогорец няма право на грешка, докато Ботев просто доиграва кампанията и с очакване на следващия сезон.

А ето и какво казват някои от по-интересните статически данни около двата тима преди сблъсъка им в Коматево:

Ботев Пд

- за първи път през сезона е в серия от 3 поредни поражения в първенството – 1:3 от Левски, 0:1 от Берое и 0:1 от Черно море, като в този период през май загуби и финала за купата от Локо Пд с 0:1

- е в серия от 4 поредни загуби у дома от Лудогорец, като се е разписвал във всеки от тези мачове – 1:3 на 26 ноември 2016 г., 1:3 на 27 февруари 2018 г., 2:4 на 21 април 2018 г. и 2:3 на 23 септември 2018 г.

- последният гол в първенството на Антон Карачанаков е на 15 септември 2017 г. за Берое (при победата с 2:1 над Етър), оттогава досега изигра 30 поредни мача (11 от тях за Ботев Пд), без да съумее да се разпише

Лудогорец

- разписа се във всеки от последните си 14 шампионатни двубоя с канарчетата. За последно не го стори при 0:0 в Разград на 22 март 2015 г.

- най-резултатният чужденец в историята на Първа лига Клаудиу Кешерю (82 попадения) се намира в най-дългата си серия без гол – 5 поредни срещи, откакто се подвизава в българския шампионат. Два пъти досега румънският нападател не се бе разписвал в по 4 последователни мача

- Георги Терзиев записа в миналия кръг 150-ия си мач в Първа лига, първите 70 бяха с екипа на бургаския Черноморец. Срещу Левски защитникът влезе за 25-и път като смяна

БАЛАНС

В Първа лига: 23 мача, 1 победа за Ботев Пд, 7 равенства, 15 победи за Лудогорец, голова разлика 42-19 за Лудогорец

Ботев Пд като домакин: 11 мача, 1 победа за Ботев Пд, 2 равенства, 8 победи за Лудогорец, голова разлика 23-12 за Лудогорец.