Отговорникът по спортните въпроси в Ботев Пловдив Адалберт Зафиров сподели мнението си за класирането на финала за Купата на България на „канарчетата”, както и впечатленията му от полуфинала с ЦСКА. Зафиров отказа да коментира решенията на главния съдия, които породиха полемика, като в крайна сметка се радва на това, че отборът е стигнал до финалния мач с Локомотив Пловдив. Именно за него Адалберт Зафиров изрази надеждата си Националния стадион „Васил Левски” да се напълни и всички да видят, че Пловдив има отбори, които обичат футбола и могат да го практикуват на добро ниво.

„Да ви кажа като зрител ми харесаха много двата мача с ЦСКА. Имаше емоция и футбол. Като човек, работещ в Ботев Пд, беше много драматично. Преминахме от щастието към ада и после на обратно. Футболът затова е интересен, тъй като това е емоцията, а тя е част от играта. Можеше да победим ЦСКА с голяма преднина в Пловдив, както и в София. Въпреки това стигнахме до късен обрат, а това води хората по трибуните и се надявам, че такъв пловдивски финал ще докара много хора на стадиона”, започна той в предаването „Домът на футбола”.

Неделев: Получи се уникален мач

„Няма смисъл да се връщаме назад към спорните ситуации. Имаше грешки в наш ущърб, но спечелихме. Защо да нажежаваме обстановката още? Ние водихме с 2:0, но допуснахме грешки и ни върнаха бързо два гола. При последния им гол  не успяхме да отиграем добре ситуацията, а ако бяхме, нямаше да се стигне до дузпа. Да, можеше да допуснем гол и в 95-ата минута. Важното е, че излязохме с успех от това нещо. Хубаво е обаче да не се опорочават такъв тип мачове, но в края на краищата – случило се е. Дано се вземе поука, тъй като това ощетява футбола. С 9 човека доиграваме, пълен стадион, бяхме в лошо положения и не исках да влизаме в продължения. Надявах се Даниел Кайзер да неутрализира дузпата, за да не се стига дотам. Ситуацията стана тежка за нас, но после вкарахме от корнер, което не знам как ЦСКА подходиха в тази ситуация. Ние сме с двама по-малко. В защита бяхме оставили трима човека, един центрира, а вътре имахме четирима човека. Те не парираха елементарно статично положение”, анализира спортният директор на Ботев.

Ботев иска да запази ядрото и да атакува Европа

„Аз съм привърженик на българския футбол, българските футболисти. Едно време, когато играехме само българи у нас, нивото беше високо. Ние като футболисти се продавахме в Западна Европа в големи отбори. Имахме силен национален отбор. Сега отборите са пълни с чужденци и българите не могат да се развият, играейки на високо ниво мачове, за да направят трансфер. Това е факт, който се мъчим да избегнем в Ботев Пловдив. Свели сме до минимум чужденците и мислим това ли е перспективата? Искаме да поддържаме този начин на мислене. Дано са изцяло от школата на Ботев, а ние ще им дадем шанс”, коментира той.

„Когато играят много чужденци в едно първенство, е нормално националният отбор да закъса. Да се развиваш и да станеш класа е нужно да играеш повече. В този момент това не се получава и затова нещо страда националния отбор”. „Аз съм „за” да играят млади играчи. Това правило за младите играчи във Втора лига изцяло го подкрепям. Начин е, по който може да се наложат повече български футболисти, а те ще са бъдещето във времето за нашите отбори”.

Какво кара българите да играят в Ботев Пд?

„Базата в Коматево е страхотна, а след това имаме възстановителен център. Фитнес и всякакви условия за добър и професионален футболист, който иска  да се развива. Оттук може да отскочат и да се развият за големия футбол. Ние, като ръководство, даваме спокойствие в играчите. Без натиск, напрежение. В Пловдив се играе хубав футбол, свободен, а това е атрактивно за играчите. Дано се случи новият стадион на Ботев. Надяваме се в България най-накрая да има достоен стадион. Пловдив заслужава един добър стадион, на който да може да се играят и мачове за България”, изрази надежда Зафето.

Киров: Пловдивският финал за Купата е прекрасно нещо

„Николай Киров има договор до лятото на 2020-а година. Мислили сме да го продължим. Екипът му е прекрасен и много добър за развитието на Ботев Пловдив. На този етап мислим за удължаването му, но това е въпрос на време. Българските треньори се подценяват, не знам защо. Те имат добро образование, според мен са подготвени, но явно в България им даваме малко шанс и не сме търпеливи. Искам да сме по-търпеливи всички, трябва да се изчаква, тъй като винаги има грешки. Някой път се случват нелепи ситуации, в които отборът може да изпадне”, продължи той.

Капитанът Балтанов: Наистина трябваше да минем през ада

„Финалът за Купата на България е един празник. Дано се загърби всякаква вражда. Искам хората в БФС и в София да видят, че Пловдив е един хубав, обединен град. На стадиона… каквото се случи, а там може да стане всичко. В този момент по-класните отбори са в провинцията, а не в София. Локомотив върви в градяща посока, имат нови футболисти”, завърши той.